Fekete és rózsaszín a tányéron. 

A tészta a tintahal tintájától fekete lesz, az ízét viszont a mártás adja. Ha nem hallal kínálod, nem lesz hal íze. Tudom, most nem hisztek nekem, pedig így van. Bármivel is színezd a tésztát (spenót, kurkuma, paradicsom, tintahal tinta), nem fogod érezni az ízét, mert annyira kis mennyiség kerül bele. A fekete tésztát azért szokták mégis tenger gyümölcsivel kínálni, mert a színek adják magukat.
A rózsaszín, fehér húsú halak jól kombinálhatók a feketével. Gondoljatok csak bele: egy sötét paradicsom, fekete olajbogyó és bazsalikom eltűnnének a tésztában, a rózsaszín és fehér azonban ott virít és várja, hogy elfalatozd. 😀
Attól azonban nem kell félni, hogy a tésztának erős tintahal íze lesz. Ugyan a szaga erős, az íze mégis semleges lesz, hiszen elegendő csak pár csepp tintát adni egy adaghoz. 

Hozzávalók
∼2 főnek∼

250 g durum tésztaliszt
3 M méretű tojás
5 ml tintahal tinta
250 g lazac
2 evőkanál vaj
1 gerezd fokhagyma
1 citrom héja és kifacsart leve
só, rózsabors

Elkészítés
A tésztához tedd a lisztet a tojásokat és a tintahal tintáját a gép keverőtáljába. A K karral alacsony fokozaton dolgozd össze, majd tedd lisztezett felületre, picit gyúrd át, oszd 4 részre. A tésztanyújtó fej segítségével nyújtsd ki mindegyiket vékonyabbra (5-6 fokozat), majd cseréld a fejet a spagetti vágóra. Vágd fel vele a lapokat. Helyezd lisztezett felületre szétterítve, pihentesd így felhasználásig. 
A lazacot sózd, szórd meg rózsaborssal. Kevés olívaolajon először bőrével lefelé, majd másik 

oldalán süsd meg. Hagyd picit hűlni, válaszd le a bőréről, szedd lemezeire.
A citrommártáshoz aprítsd fel a fokhagymát. Ugyan abban a serpenyőben, amiben a lazacot sütötted, olvaszd fel a vajat, futtasd meg rajta a fokhagymát. Öntsd hozzá a citrom levét és szórd bele a lereszelt héját is. Sózd, főzd pár percig.
Közben a tésztát főzd ki sós, lobogó vízben néhány perc alatt. Szűrőkanállal merd a citrommártáshoz, add hozzá a lazacot is és forgasd össze.
Rózsaborssal megszórva tálald.