Édes és sós, mindig jó együtt. 

Az elmúlt két hétben szerintem többet sütöttem, mint amennyit egy évben szoktam. 😀 Persze édesszájú vagyok és a legnagyobb hőségben is képes vagyok bekapcsolni a sütőt egy jó kis süti miatt, de ez most nekem is kicsit sok volt. Sütemény-sütemény hátán….Piték, piskóták, egyensúly tészták….
Mind közül a kedvencem azonban a galette. Jól kitalálták ezt a franciák! Egy egyszerű, vajas tészta, aminél nem kell mértani pontossággal figyelni a nyújtásnál, formázásnál – hát pont ez a nekem való! 😀 És, hogy a sok édes mellett legyen egy kicsit változatosabb íz, a tésztába minimális cukrot tettem, a meggyet sem cukroztam meg nagyon, inkább gorgonzolát morzsoltam rá. 

Hozzávalók
∼8 szelethez∼

200 g liszt
1 evőkanál cukor + a szóráshoz
1 csipet só
100 g hideg vaj
1-2 evőkanál hideg víz
kb. 200 g magozott meggy
50 g gorgonzola
2 evőkanál morzsa

Elkészítés
A lisztet, a evőkanál cukorral, sóval mérd egy tálba, keverd össze, majd morzsold el benne a vajat. Ha morzsa állagú, adj hozzá annyi vizet, hogy tésztává tudd gyúrni. Csomagold folpakkba, tedd hűtőbe 30 percre.
A lehűlt tésztát nyújtsd ki fél ujjnyi vékonyra lisztezett deszkán. Tedd piteformába, vagy tepsire, szórd meg a morzsával, oszlasd el rajta a meggyet. Szórd meg 2 evőkanál cukorral, morzsold rá a gorgonzolát. 
A tészta széleit hajtsd vissza.  A pitét 160 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre.