Ha végigolvasod, el sem hiszed, hogy ez egy lasagne recept.
Pedig az! Még akkor is, ha kicsit sem tűnik annak. Olaszország konyhája nagyon változatos. Befolyásolja az éghajlat, az emiatt elérhető alapanyagok és a szokások, hagyományok. Ezért fordulhat elő, hogy egy ételt a különböző régiókban máshogy készítenek. Az Alpokban például nem terem meg a búza és a kukorica, helyette van hajdina és gesztenye, így ezeket (pontosabban a belőlük készült lisztet) használják tésztakészítéshez. Itt nincs paradicsom, de van vadhús és sajtok. Délen viszont rengeteg a zöldség, a gyümölcs, ezért azok kapnak nagyobb szerepet a konyhában. A lasagne egy országszerte elterjedt étel, amit különböző húsokkal készítenek északon és délen, egyes régiókban a besamelt ricottára cserélik. Van azonban egy nagyon különleges verziója, mellyel csak Nápoly környékén találkozhatunk. Felejtsük el a paradicsomos ragut, a tésztalapokat és a besamel mártást, ez a lasagne teljesen más! Nem nagyon vannak benne rétegek, inkább úgy kell elképzelni, mint egy pitét. A külső tésztája is egy egyszerű, sós pitetészta, amit megtöltenek olasz húsgombócos, kolbászos, ricottás spagettivel. Sütni is pite formában szokták és tortaként szeletelve kerül a tányérra.
Hozzávalók a pite tésztához
300 g liszt
150 g vaj
1 csipet só
1-2 evőkanál víz, ha szükséges
Elkészítés
A pite tésztához tedd a lisztet, a sót és a felkockázott vajat a gép edényébe, a K karral közepes fokozaton dolgozd morzsás állagúra. Apránként önts hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Gyúrd át picit, majd tekerd frissentartó fóliába és tedd a hűtőbe 30 percre.
Hozzávalók a spagettihez
250 g durum tésztaliszt
3 M méretű tojás
Elkészítés
A spagettihez tedd a tésztalisztet és a tojásokat a gép edényébe, a K karral alacsony fokozaton dolgozd ki a tésztát 5-6 perc alatt. Lisztezett felületen, picit gyúrd át, majd a tésztanyújtó adaptor segítségével nyújtsd ki közepesen vastagra (kb. 4 fokozat). A fejet cseréld le a spagetti vágóra, és vágd fel a tésztát. Tökéletes, domború felületű spagettit kapsz majd. A tészta kiegészítő hajtásához válaszd a bekeverő funkciót. A tésztát főzd ki.
Hozzávalók a húsgombóchoz
500 g sertés darálthús
1 tojás
2 evőkanál reszelt parmezán
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 dl passata
3 dl víz
0,5 dl tej
1-2 evőkanál oregánó
só, bors, olívaolaj
Elkészítés
A húsgombóchoz a darált húst a tojást, a reszelt parmezánt tedd egy tálba, Nyomj hozzá egy gerezd fokhagymát, sózd, borsozd, ízesítsd kevés oregánvóval, majd jól dolgozd össze. Vizes kézzel formázz kis gombócokat a masszából és tedd egy tálra őket. Amíg elkészíted a paradicsomszószt, tedd hűtőbe.
A hagymát és a többi fokhagymát aprítsd fel, kevés olajon párold üvegesre. Öntsd rá a passata-t, a vizet, majd a tejet. Fűszerezd sóval, borssal és oregánóval. Forrald fel, majd tedd bele a gombócokat, alacsony hőn 30-35 perc alatt időnként megkevergetve főzd készre. Végül keverd bele a kifőtt spagettit is.
Hozzávalók az összeállításhoz
250 g ricotta
1 szál fehér kolbász
Elkészítés
A lasagne összeállításához egy piteformát vajazz ki. A tésztát vedd ki a hűtőből, a kétharmadát nyújtsd kerekre és béleld vele ki a formát. Rétegezve a húsgombócos tésztát, a ricottát és a kolbászt töltsd meg a tésztát. A maradék tésztát nyújtsd ki. Derelyevágóval csíkozd fel, majd rendezd el a lasagne tetején.
180 fokos sütőben 30-40 perc alatt süsd készre.
Forrón tálald.