Mindegyik jó, de a spagetti, az spagetti.
Rendszeresen kérdezik tőlem, hogy mennyi tésztát készítek/eszünk egy héten. Ez általában két adag szokott lenni, de amióta itthon is tudok spagettit készíteni, megugrott a tésztás ebédek száma. Khm… inkább azt mondhatnám, hogy csak tésztát eszünk. 😀
Imádom a konyhai kütyüket, főként azokat a praktikus darabokat, melyek többfunkciósak. Ha egy géppel ki tudok váltani egy csomó mindent, nálam nyert ügye van! Ilyenek a Kendwood konyhai robotgépei, hiszen nem csak tésztát dagaszt, krémet kever és habot ver, hanem a több, mint 20 féle kiegészítőnek köszönhetően aprító, turmix, citromfacsaró, vagy gyümölcsprés lehet belőle. na de, ettől még nem jönnék ekkora lázba, de tészta kiegészítő szett is kapható hozzá, melyek között nem csak sima nyújtó (lasagne) és metél vágó kiegészítő, hanem egy spagetti fej is van, ami tényleg igazi, domború felületű spagettit készít.
Legalább 6 éve nem vettem bolti tésztát, mert kb. 25 félét tudok itthon is elkészíteni, a spagetti viszont nem
Hozzávalók
∼2 főnek∼
170 g durum tésztaliszt
2 M méretű tojás
1 csomag (500 g) spárga
2-3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál tisztított napraforgómag
2 evőkanál parmezán
kb. 1 dl olívaolaj
só
Elkészítés
A tésztához tegyél 250 g durum tésztalisztet és 3 darab M méretű tojást a gép edényébe, a K karral alacsony fokozaton dolgozd ki a tésztát 5-6 perc alatt. Tedd lisztezett felületre, picit gyúrd át, majd a tésztanyújtó adaptor segítségével nyújtsd ki közepesen vastagra (kb. 4 fokozat). A fejet cseréld le a spagetti vágóra, és vágd fel a tésztát. Tökéletes, domború felületű spagettit kapsz majd. A tészta kiegészítő hajtásához válaszd a bekeverő funkciót.
A spárga pestohoz a spárgát mosd meg, távolítsd el a fás szárát, darabold fel. Egy lábosban forralj vizet,
adj hozzá fél teáskanál sót, 8-10 perc alatt blansírozd meg. Szedd ki, hagyd picit hűlni.
A fokhagymát pucold meg, a parmezánt reszeld le. A spárgával és a napraforgómaggal együtt tedd késes aprítóba. Sózd, majd adj hozzá olívaolajat, dolgozd krémesre. Közben, ha szükséges, önts hozzá még annyi olívaolajat, hogy a pestonak krémes állaga legyen.
A pestot kanalazd egy serpenyőbe, kis lángon melegítsd fel. A spagettit sós, lobogó vízben pár perc alatt főzd ki, majd merd a pestora. Forgasd össze, extra parmezánnal megszórva tálald.