Főétel, vagy saláta? Bárhogy is kínálod, isteni ez a fogás!
Tudtátok, hogy a farfalle (mi masninak hívjuk) tésztának Olaszországban legalább 5 féle változata van? Kisebb, nagyobb, bordázott szélű, vagy hajlított…. mindegyiknek más neve van, így külön formaként tartják számon.
Ha itthon farfallet készítek, biztos, hogy három féle változatot meg tudok különböztetni a deszkán pihenő formák között, köszönhetően a csodás szemmértékemnek. 😀 Persze van, amikor vonalzóval állok neki felvagdosni a tésztát és a kacska széleit is levágom, de ilyet csak akkor csinálok, ha valamiért nagyon fontos, hogy egyforma, szép darabok készüljenek. Amikor azonban „csak” egy finom ebédet dobok össze itthon, nem bánom, ha a tányérban keveredik a farfalle, a farfallone és a farfalline. Hiszen pont az a jó a házi tésztakészítésben, hogy nem kell görcsösen ragaszkodni a pontossághoz. Arra ott vannak a gépek. Mi pedig otthon igenis gyárthatunk elhajló, levágott szélű fél-farfallét, kisebbet, nagyobbat, egészen minit is, ha épp úgy jön ki a tésztából. 🙂
Hozzávalók
∼4 személyre∼
350 g durum tésztaliszt
4 M méretű tojás
300 g bőrös lazacfilé
250 g koktélparadicsom felezve
250 g mozzarella golyó
1 csokor bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál fenyőmag
30-50 g reszelt parmezán
só, bors, olívaolaj
Elkészítés
A tésztához a kimért lisztet borítsd deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla. A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz tekerd műanyag fóliába, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd közepesen vékonyra, vágd fel kb. 3×2 centis téglalapokra, majd mindegyiket csippentsd össze a közepénél. Lisztezett deszkán pihentesd kifőzésig.
A pestóhoz a megpucolt fokhagymát egy csipet sóval mozsárban zúzd krémesre. Add hozzá a bazsalikomot, törd össze, majd mehet bele a fenyőmag és a parmezán is. Kicsit dolgozd össze, majd olívaolajjal krémesítsd.
A lazacot sózd, borsozd, kevés olívaolajon süsd meg. A bőrét óvatosan vágd le róla, szedd lemezeire, tedd vissza a serpenyőbe.
A tészta összeállításához a farfellét sós, lobogó vízben, 3-4 perc alatt főzd ki. Közben a lazacot forgasd össze a pestóval. Merd rá a kifőtt tésztát kevés főzővízzel együtt. Forgasd bele a koktélparadicsomot és a mozzarellát is.
Melegen főételnek, hidegen pedig tésztasalátának kínálhatod.