Csupa zöldség, csupa szín! 

A kézi tésztakészítés híve vagyok. Van számos szuper konyhai gépem, de eddig soha egyiket sem használtam a tészta előkészítéséhez. A hét elején azonban szembejött velem egy video Instán: Jamie Oliver 11 éves fia, Buddy és Gennaro készítettek tésztát. Jamie is sokszor használ késes robotgépet a tészta összeállításához, így Buddy is ebben kezdte a munkát.
Én bármilyen tésztát készítsek, a mai napig ámulok azon, ahogy a kezem alatt áll össze két alapanyagból az a ruganyos gombóc, amiből az egyik legfinomabb étel lesz. Ugyan nem szeretem, ha piszkos a kezem, vagy ha bármi ráragad, de az valami felemelő érzés, ahogy az eleinte ragacsos liszt-tojás egyveleg elkezd összeállni, mint valami mágnes, magába szippant mindent a deszkáról, a kezemről és összeáll egy gyúrható, formázható gombóccá. A folyamatot tiszta kézzel és tiszta deszkával zárom. Buddy videójának láttán -na meg azért, mert egész délelőtt a sütőt tisztítottam, amit már novemberben meg kellett volna tennem- azonban most mégis előkaptam a robotgépem, és lusta (vagyis fáradt) háziasszony módra váltva abban kezdtem el dolgozni. Némi időt spóroltam vele -bár, akinek kis gyakorlata van, 

10 perc alatt begyúrja a két fős adagot- de a gyúrást így sem ússzuk meg, hiszen annak köszönhetően aktiváljuk a glutént, ami ahhoz kell, hogy szakadásmentesen nyújthassuk ki a tésztát. Spenótos tésztánál azonban hasznos a gép, mert a karizmunk helyett a kések dolgozzák homogénné a spenótot a tésztában.  A végeredmény egy gyönyörű zöld gombóc, amit kedvünkre formázhatunk, és amihez bármilyen szószt készíthetünk.
A tészta ugyan spenóttal készül, az íze azonban semleges. Ezért a szószoknál én a z íz helyett inkább a színek harmonizálására helyezem a hangsúlyt. Piros, vagy fehér mártásokat szeretek hozzá csinálni, amik kontrasztosak a zölddel. Ezért a spenótos tészta állandó társa nálam az olasz húsgombócnak, és a tejszínes tésztáknak. Most ez utóbbit készítettem el hozzá.

Hozzávalók
∼2 főnek∼

200 g durum tésztaliszt
100 g spenót
0,5-1 dl víz
200 g gorgonzola
50 g szárított sárgarókagomba
kb. 1 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj, só

Elkészítés
A gombát forró vízbe áztasd be 1 órára. Szűrd le, darabold fel.
A tésztához a lisztet és a spenótot tedd robotgépbe, dolgozd össze. Adj hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Tedd ki munkafelületre, ha szükséges lisztezz alá, majd néhány perc alatt gyúrj ruganyos tésztát. 
A tésztát formázd kedved szerint. Ehhez a szószhoz bármelyik forma illik. Segítséget a 4 részes Tésztaműhely videómban találsz. Én most pappardellét csináltam. 

A szószhoz a fokhagymát aprítsd fel, futtasd meg az olajon. add hozzá a gombát, pirítsd együtt őket pár percig. Add hozzá a gorgonzolát és kb. 1 dl tejszínt. Várd meg, hogy a sajt a hő hatására elkezdjen elolvadni. Ha túl sűrű a mártás, adj még hozzá tejszínt. 
Közben a tésztát sós, lobogó vízben néhány perc alatt főzd ki. Szűrőkanállal kevés főzővízzel együtt merd a mártásba. Forgasd össze.
Parmezánnal megszórva tálald.