Egy egyszerű salátát is különlegesssé tehetsz.

Több, mint 10 éve ismerkedtem meg a szarvasgombával, azóta rendszeresen van itthon valamilyen szarvasgombás krém, szalámi, olaj. Egy-egy jó vacsihoz, vagy különlegesebb fogáshoz szoktam használni. Az évekkel ezelőtt kapott olívaolajam már fogyóban volt, ezért is határoztam el, hogy az üveg alján maradt néhány mokkáskanálnyit az utolsó cseppig elhasználom idén. Így készült egy adag majonéz ezzel a maradék olajjal, amitől annyira, de annyira jó íze lett, hogy csak na! 😀 Egy egyszerű tojássalátához adtam, amiből így fejedelmi köret lett. Szilveszterre tökéletes. 
Az olívaolaj utánpótlása pedig Karácsonykor megérkezett. Mintha a tesóm tudta volna (pedig eskü, hogy nem mondtam neki), hogy elhasználtam a régit, kaptam tőle egy új üveggel. Megfejelve egy céklás és egy hagymás szarvasgombakrémmel, amikből már tudom is, hogy mit fogok készíteni. 🙂

Hozzávalók

8 tojás
8 csemege uborka
2 tojássárgája
1 teáskanál mustár
1 teáskanál fehérbor ecet
1 teáskanál porcukor
120 ml napraforgó olaj
2 evőkanál szarvasgombás olívaolaj
400 ml tejföl

Elkészítés
A salátához a 8 tojást tojást főzd keményre. Pucold meg, kockázd fel. Az uborkákat kockázd fel.
A majonézhez a tojások sárgáját elektromos habverővel kezd el kikeverni a mustárral, majd folyamatos keverés mellett csurgass hozzá 100 ml napraforgóolajat. Verd addig, amíg habos krémet nem kapsz. Ekkor add hozzá a borecetet és a porcukrot, keverd tovább, majd csurgass hozzá további 20 ml olajat. Kóstold meg, ha kell sózd, adj még hozzá ecetet, vagy mustárt. Végül csurgasd hozzá a szarvasgombás olajat is, verd pár percig a géppel. 

A tejfölt forgasd a majonézbe. Egy tálban keverd össze a tojásokat és az uborkát, végül forgasd össze a majonézzel.