Ha már unod a krumplisalátát.

Tudom, hogy a Karácsony inkább a bejgliről, a zserbóról és a mézeskalácsról szól, de ebédelni és vacsorázni is kell valamit. Nem igaz? Hal, töltött káposzta, kacsa és elmaradhatatlan ilyenkor a krumplisaláta. Nálunk is mindig ez kerül Szenteste, majd a következő napokban az asztalra. Pár éve azonban a tesóm felvetette, hogy csináljunk mást is, mert ugyan imádja a krumplisalátát, de szívesen enne valamit céklából is. Majd felemlegette gyerekkorát… egyszer, valahol, valamikor kóstolt egy céklasalátát. Persze fogalma sincs, hogy készült, de szerinte a cékla meg volt főzve, vagy sütve, de lehet, hogy nyers volt. És volt öntet is rajta, tejföl, vagy joghurt, de lehet, hogy majonéz. 😀
Na, feladta a leckét, de, ha ételről van szó, nem ismerek tréfát! Csináltam három féle céklasalátát, amiből ez lett a befutó. Azóta ez is készül nálunk minden Karácsonykor. Hal és sültek mellé is tökéletes. 

Hozzávalók

4-5 nagyobb cékla
1 gerezd fokhagyma
2 dl natúr joghurt
olívaolaj
 

Elkészítés
A céklát pucold meg, kockázd fel, tedd hőálló tálba. Locsold meg kevés olívaolajjal, szórd meg sóval. 200 fokos sütőben 20–25 perc alatt süsd félpuhára. Hagyd kihűlni. 
A joghurtot kanalazd tálba. A fokhagymagerezdet pucold meg, nyomd a joghurtba. Sózd, majd keverd össze.
A kihűlt céklát tedd salátás tálba. Öntsd rá a joghurtos mártást.
Köretként kínáld.