Ebből sosem lehet eleget sütni.

Ez tényleg így van. Anyukám díjnyertes sós sütije, amit már vagy 40 éve minden családi és egyéb sátoros ünnepre megsüt, így Karácsonyra is. Teljesen mindegy, hogy négy, hat, vagy tíz embernek süt dupla, tripla mennyiséget, még sosem fordult elő, hogy ne fogyott volna el pillanatok alatt. Amikor gyerekek voltunk, úgy el kellett dugni a sütis tálat a spejzban, hogy még létráról se érjük el, mert rájártunk a tesómmal. 😀 És persze tesszük ezt a mai napig, kiegészülve a sógorommal és a három gyerekükkel. Igaz, mi felnőttek már visszafogottabban lopkodunk, nem tömjük tele a szánkat, a gyerekek viszont két marokkal -ahogy mi régen- csenik a sajtos rudakat. 😀

Hozzávalók

200 g sima liszt
200 g rétesliszt
fél csomag sütőpor
1 teáskanál só
250 g margarin
1 tojás
kb. 2 dl tejföl
kb. 200 g sajt

fűszerpaprika

Elkészítés
A sajtot reszeld le, keverd össze ízlés szerint sóval és fűszerpaprikával. 
A kétféle lisztet keverd el a sütőporral és a sóval, majd morzsold el benne a margarint. Add hozzá a tojást, kezd el gyúrni, végül adj hozzá annyi tejfölt, hogy a tészta puha, ruganyos legyen és összeálljon. 
Lisztezett felületen nyújtsd ki ujjnyi vékonyra. A tetejét bőven kend meg tejföllel. Szórd meg a sajtos keverékkel, majd egy derelyevágóval csíkozd fel. A sajtos rudakat sorakoztasd tepsire, 170 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen  15-20 perc alatt süsd készre.
Kihűtve kínáld.