Penne, sütőtök, pancetta: a tökéletes hármas.

Tavaly tavasszal elfelejtettem elültetni a sütőtök magokat. Idén, már nagyon ügyeltem rá, hogy ez ne ismétlődjön meg. Három féle tököt is ültettem, gyönyörű nagy leveleket és virágokat hozott, de termés egy sem lett rajta. Hasonlóan járt Anyukám: az ő telkén is tenyérnyi nagyságú virágokat hozott a tök még szeptemberben is, de termés csak egyetlen egy lett. Azt is zölden szedte le, most a konyhaablakban csücsül és kezd narancssárgulni. 😀
Úgy látszik, a sütőtökkel mostanában nincs sok szerencsénk, viszont szerencsére a piacon gyönyörű darabokat kapni. Pár hete be is vásároltunk belőle, így folyamatosan van valamilyen sütőtökös finomság itthon. Mivel a sütőtök a tésztához is jól illik, legutóbb, pennét készítettem hozzá, hogy a kis kockákra vágott zöldséget könnyen lehessen a tésztával elfogyasztani. A penne mellett rigatonival, vagy orecchiettével is nyerő páros. 🙂

Hozzávalók
2 főnek∼

170 g durum tésztaliszt
2 M-es méretű tojás
100 g pancetta
200 g sütőtök
fél teáskanál szárított zsálya

Elkészítés
Mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beleforgatni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.

A tésztát oszd 3 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki közepesen vékonyra, vágd fel kb. 4×4 centis négyzetekre. Az egyik saroktól kezdve egy vastagabb fakanál, vagy fa rúd segítségével tekerd fel. Formázd így az összes tésztát, majd kifőzésig pihentesd lisztezett deszkán.
A tészta elkészítéséhez segéd videót négy részes Tésztaműhely video sorozatombantalálsz. 
A sütőtököt vágd félbe, magjait kapard ki, héját vágd le, végül kis kockákra darabold fel. A pancettát kockázd fel. Forró serpenyőben alacsony hőfokon kezd sütni a pancettát. Ha 1-2 percen belül nem kezd kiolvadni a zsírja, önt hozzá néhány evőkanál olívaolajat. Ha a pancetta kicsit megpirult, dobd rá a sütőtököt. Forgasd át, sózd, fűszerezd a zsályával. Együtt süsd addig, amíg a sütőtök puha nem lesz.
Közben sós, lobogó vízben főzd ki a tésztát. Szűrőkanállal, kevés főzővízzel együtt merd át a sütőtökre, forgasd össze.
Tányérokra szedve kínáld.