Ősszel nem lehet megunni a sütőtököt. Ahogy a gnocchit sem. 

A sütőtök gnocchi alap. Évek óta készítem. A gnocchi workshopon is menő és idén ez lett a sláger menü az Easy Cooking Budapest olasz csapatépítőin is. Mondjuk az megőrít, hogy a csapatok folyamatosan és következetesen gnoccsinak ejtik a fogást a helyes nyokki helyett, de ez persze az étel értékéből nem von le semmit. 😀
Ha a krumplit sütőtökre cseréljük, a magas nedvességtartalom miatt egy tömörebb ételt kapunk, hiszen ugyan akkora mennyiségű krumplihoz jóval kevesebb liszt is elég, mint a sütőtökhöz. A ricottával krémesíteni lehet a kis gombócokat, így igazán könnyed ételt kapunk. Ráadásul egy ünnepi asztalon is megállja a helyét, hiszen a ricottát tartalmazó fogások olyan nevezetes napokon kerülnek asztalra, mint Húsvét, Karácsony, vagy a farsangi időszak. 
Lassan kezdődik az adventi készülődés, ha idén olaszos menüt tervezel, ez lehet az első előétel (primi piatti) Szenteste.

Hozzávalók
∼6 főnek∼

250 g sütőtök
250 g ricotta
1 teáskanál zsálya

kb. 250 g pizzaliszt

Hozzávalók a vajmártáshoz
100 g vaj
zsálya ízlés szerint

Elkészítés
A sütőtököt 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt süsd puhára. Hagyd langyosra hűlni, a húsát kapard ki, keverd krémesre a ricottával. Folyamatosan adagolva gyúrj hozzá annyi lisztet, hogy puha, de már nem ragacsos, formázható tésztát kapj.
A tésztát 4 adagban formázd ujjnyi vastag hurkává. Vágd fél centis darabokra, forgasd át lisztben. Mindegyiket pörgesd át bordázón. Ha az nincs egy villa háta, vagy egy parmezánreszelő háta is megteszi.  Lobogó, sós vízben főzd ki. 

Közben olvaszd fel a vajat, pirítsd barnulásig. Szórj bele 1-2 teáskanál zsályát. A kész gnocchit szűrőkanállal merd át a zsályás vajba. 
Tányérokra szedve azonnal kínáld.