Puha tészta, krémes töltelék.
Számtalanszor sütöttem már azt a sütőtökös tekercset, aminek a tésztájában van a sütőtök, a tölteléke pedig fahéjas cukorral kikevert vaj. Szeretjük is, de most valami sokkal szaftosabbra és sokkal sütőtökösebbre vágytam. Kitaláltam, hogy ötvözöm a tekercs és sütőtök krémes pite receptemet. Így született meg ez a tekercs.
Érdekes dolog ez a recept fejlesztés. Szokták is kérdezni tőlem, hogy találok ki új ételeket. Sokszor lapozgatom a szakácskönyveimet anélkül, hogy olvasnám őket, csak a képeket nézegetem. A Pinteresten is rendszeresen pörgetem a kajás képeket. A mögöttük lévő tartalmat általában meg sem nézem, csak a fotókat. Meglátok egy képet, belegondolok valamit, megyek a konyhába, kipróbálom, vagy sikerül, vagy nem. Ha sikerül, de nem tökéletes, próbálkozom újra mindaddig, amíg megosztható verzió nem születik belőle.
Persze itt nem kell nagy dolgokra gondolni, nem hiszem, hogy receptek terén fel lehet találni a „spanyol viaszt”, de mégis időnként két-három próbálkozás is kell ahhoz, hogy egy étel megszülessen. Na, ez a tekercs szerencsére nem az a kategória. Elsőre olyan lett, mint ahogy azt megálmodtam. Ha ti is zamatosabbra vágytok, mint egy „sima” fahéjas tekercs, próbáljátok ki ezt!
Hozzávalók a tésztához
∼16 tekercshez∼
250 ml tej
25 g élesztő
420 g liszt
70 g cukor
1 teáskanál pumpkin pie fűszer
1 csipet só
75 g olvasztott vaj
Hozzávalók a töltelékhez
fél sütőtök húsa
80 g cukor
2 púpozott teáskanál pumpkin pie fűszer
50 g olvasztott vaj
1 marék mazsola
Hozzávalók a cukormázhoz
1,5 bögre porcukor
1 evőkanál juharszirup (elhagyható)
2-3 evőkanál tej
Elkészítés
A tésztához a tejet langyosítsd meg, teljesen oldd fel benne az élesztőt. A robotgép táljában keverd össze a lisztet a cukorral, csipet sóval és a fűszerrel. Add hozzá az élesztős tejet, a géppel dolgozd össze a tésztát. Végül add hozzá az olvasztott vajat is, dagassz lágy, ruganyos tésztát. Letakarva, szobahőmérsékleten keleszd a duplájára.
Elkészítés
A töltelék hozzávalóit tedd egy tálba és alaposan keverd össze.
Elkészítés
A mázhoz a hozzávalókat keverd simára egy táálban.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, picit gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 1 centi vékonyra. Kend meg a töltelékkel, majd a hosszabbik oldaltól indulva tekerd fel. Vágd 16 korongra, sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire 1 centire egymástól. Letakarva, szobahőmérsékleten keleszd a duplájára.
A megkelt tekercsek tetejét kend meg felvert tojással, szórd meg a cukorral. 180 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt süsd aranybarnára. Ha kihűlt a hozzávalók vond be a tekercsek tetejét cukormázzal.
Teával, vagy forró kakaóval reggelire kínáld.