Olasz rozmaringos bucik.

A ramerino olaszul rozmaring, melyet ősidők óta termesztenek. De nem csak a növény ősi, ez a recept is, hiszen Toszkánában már a középkorban is sütöttek ilyet. A családok nagy része rendelkezett egy rozmaring serpenyővel, melyben olívaolajon a friss rozmaringot sütötték meg. Ez öröklődött nemzedékről nemzedékre, és vannak családok, ahol a szokás a mai napig él. Ennek a bucinak az elkészítéséhez is ezt a serpenyőt használják, a rozmaring igazi különlegest ízt adva neki. 
Rozmaring serpenyőm ugyan nincs, de ez nem akadályozott meg abban, hogy megsüssem ezeket a kis bucikat. És milyen jól tettem! Isteni lett, önmagában fogyasztva is szuper, nem is csináltunk belőle szendvicset, ahogy az olaszok szokták. 🙂

Hozzávalók
∼12 darabhoz∼

200 g mazsola
2 ág friss rozmaring
100 ml olívaolaj
500 g kenyérliszt
100 g cukor
10 g só
12 g friss élesztő
170 g langyos víz
200 g mazsola
1 tojás vízzel elkeverve a kenéshez

Elkészítés
A mazsolát áztasd be 30-40 percre, majd szűrd le.
Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd dobd bele a rozmaringágakat. Süsd addig, amíg a színük megsötétedik, ízüket átadják az olajnak. Vedd ki az ágakat, az olajat hagyd kihűlni.
A robotgép keverőtáljában elegyítsd a lisztet a cukorral és a sóval. A vízben teljesen oldd fel az élesztőt, add a lisztes keverékhez. Alacsony fokozaton kezd el dagasztani, közben csurgasd hozzá a kihűtött olívaolajat is. Ha a tészta összeállt, nagyobb fokozaton dagaszd 8-10 percig, végül keverd bele a mazsolát is. Lefedve keleszd a duplájára.

A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre,  picit gyúrd át, oszd 12 egyforma részre. Egyesével gömbölyítsd, helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Letakarva ismét keleszd duplájára. 
A bucik tetején ejts kis bemetszéseket, majd kend meg kevés vízzel elkevert tojással. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre. 
Kihűtve kínáld. Fogyaszthatod reggelire édesen, de készíthetsz belőle sonkával, szalámival, sajttal és salátával szendvicset is.