Az olasz laposkenyér édes változata.

A Focaccia Dolce Alessandrina a gyerekek kedvenc reggelije Észak-Olaszországban.
Tudtátok, hogy a focacciát édesen is lehet készíteni? A Piedmont tartományban található Alessandria megye és Alessandria város különlegessége a rengeteg cukorral készülő focaccia. Az alap hozzávalók ugyan úgy liszt, víz, élesztő, de a só helyett a tésztába is cukrot tesznek, valamint a tetejére is karamellizálnak belőle egy nagy adaggal. Nem csoda, hogy imádják az alessandriai gyerekek. Ugyanis tipikusan erre a városra jellemző a készítése, itt-ott felbukkan még a édes focaccia Piemont tartományban a pékségek polcain. Van, ahol ricottát is adnak hozzá, aszalt gyümölcsöket, esetleg csokit, és van, ahol házi lekvárral kínálják. Egy azonban biztos: a tartományon kívül sehol nem találkozni ezzel az édességgel. 
Mivel még el lehet csípni fügét egy-két helyen, a sok cukor mellett megkoronáztam a tetejét néhány szem gyümölccsel. A végeredmény szerintem magáért beszél, még így fotón keresztül is. 

 

Hozzávalók a focacciához
∼22 centis kerek formához∼

100 ml tej
55 ml víz
10 ml olívaolaj
12 g friss élesztő
200 g liszt
60 g nádcukor

Hozzávalók a tetejére
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál víz
nádcukor
2 szem füge (elhagyható)

Elkészítés
A tejet, a vizet és az olívaolajat öntsd a robotgép táljába, teljesen oldd fel benne az élesztőt. 
A lisztet keverd össze a cukorral, adagold a folyadékhoz, miközben elkezded dagasztani a géppel. 6-8 perc alatt dagassz lágy tésztát. Letakarva keleszd a duplájára.
A sütőformát jól vajazd és lisztezd ki. Öntsd bele a tésztát, olajos kézzel egyengesd el. Ismét keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát óvatosan kend be olajjal, majd vízzel, végül szórd meg cukorral. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre.
Kihűtve, szeletelve kínáld.