Karamellizált körte és édes ricotta egy desszertben.

Hétvégén kihasználva a jó időt, Balatonon voltam. Néhány őszi kerti munka mellett élveztem a kertben a napsütést. Ez a kedvenc időszakom, gyönyörű ilyenkor a Balaton és a Szőlőhegy is. A szüretről ugyan pont lekéstem, mert a szomszédaim már mind leszedték a szőlőt, de így ugyan az a csend fogadott, mint nyáron. 
Mivel sem a munkám, sem az időjárás nem engedi, hogy mostantól hosszabb ideig lent legyek, kikapcsoltam a hűtőt, a tartalmát pedig felhoztam Pestre. A fagyasztóban találtam egy fél adag pite tésztát, még akkor tettem be, amikor Kriszti barátnőmék jöttek látogatóba. Most kapóra jött a már kész tészta, néhány erősen fonnyadásnak indult körte és egy fél doboz maradék ricotta.
Azt hiszem, olyankor születnek a legjobb receptek, amikor maradékokat használok fel. Ez is egy ilyen és olyan gyorsan fogyott el, mintha nem is lett volna. Persze nem csak maradékból készíthető, próbáld ki! 🙂

Hozzávalók a tésztához
∼8 darabhoz∼

100 g liszt
50 g vaj + egy kevés a formák kikenéséhez
1 evőkanál cukor
1 csipet só
1-2 teáskanál víz, ha szükséges

Elkészítés
A tésztához a lisztet keverd össze a cukorral és a sóval, majd morzsold el benne a vajat. Ha szükséges adj hozzá kis vizet, gyúrd össze a tésztát. Műanyag fóliába tekerve tedd hűtőbe legalább 30 percre. 
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, szaggasd ki a kosárka formák méreténél kicsit nagyobbra. A formákat vajazd ki, béleled ki a tésztával.

Hozzávalók a töltelékhez

6-8 szem körte
5 evőkanál kristálycukor
2 babérlevél
1 evőkanál víz
fél doboz ricotta
1 evőkanál porcukor

Elkészítés
A töltelékhez pucold meg a körtéket. Távolítsd el a magházat, kockázd fel. A kristálycukorral és a vízzel tedd egy lábosba, kis lángon főz addig, amíg a körte megpuhul, a cukor karamellizálódik rajta és szirupos lesz. A krémhez keverd ki a ricottát a porcukorral. 

A ricottás krémből, majd a körtéből tegyél mindegyik kosárkába. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd készre. Pár percig hagyd hűlni, de még forrón vedd ki a süteményt a formákból. Rácson hagyd teljesen kihűlni.
Reggelire, vagy desszertnek kínáld.