Puha, mint a perec, gömbölyű, mint a zsömle.
Imádok mindent, ami bajor. A fehér kolbászt, a Weissbiert (vagyis búzasört), a savanyú káposztát csülökkel és krumpligombóccal (na jó, a csülökről le tusok mondani), a perecet, Münchent, a Neuschwanstein-i kastélyt, ahol már kétszer is jártam, és még a rémes mindentzsévelmondunk diakeltust is. És imádom a perecet, amit a sör mellé esznek, vagy amiből szendvicset készítenek.
Hamarosan itt az Oktoberfest ideje, így megsütöttem a kedvenc bajor perecem, ráadásul álruhában. Mivel mindig kifog rajtam a fürdő és nem lesz szép a perec formája, gondoltam, most én szúrok ki a tésztával, nem hagyom, hogy újra ő tegye velem ezt. Így a klasszikus perec forma helyett kis gombócokat csináltam egy csomóval a közepén. 😀 Így még a szendvicset is könnyebb elkészíteni belőle. Ha megidéznéd te is a müncheni sörfesztivál hangulatát, vagy csak söröznél egyet a barátokkal, készítsd el a perec gombócokat!
Hozzávalók
∼10 darabhoz∼
380 ml langyos víz
15 g friss élesztő
50 g olvasztott vaj
600 g liszt
15 g só
2 l víz és 3 evőkanál szódabikarbóna a szódás fürdőhöz
1 tojás a gombócok lekenéséhez
nagyszemű tengeri só a szóráshoz
Elkészítés
A vízben teljesen oldd fel az élesztőt, majd keverd hozzá a vajat.
A lisztben keverd el a sót, adagold a nedves keverékhez, miközben elkezded gyúrni. Kézzel, vagy géppel 8-10 perc alatt dagassz ruganyos tésztát. Letakarva keleszd duplájára.
A tésztát borítsd lisztezett felületre, gyúrd át. Oszd 10 részre, minden részt gömbölyítsd, majd sodorj belőlük egyenként kb. 15 centis hurkát. A hurkát lazán csomózd meg, a kilógó szárakat rendezd a csomó alá, hogy zsömle formát kapj. Letakarva pihentesd.
Közben forralj fel 2 liter vizet, keverj bele 3 evőkanál szóbadikarbónát, egy tepsit pedig bélelj ki sütőpapírral. A gombócokat 30 másodpercre tedd a szódabikarbónás fürdőbe, majd sorakoztasd a tepsire. Kend le a tetejüket felvert tojással, szórd meg nagyszemű tengeri sóval. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd aranybarnára.
Kínálhatod önmagában, de szendvics alapnak is nagyon jó.