Zsömle norvég módra, lekvárral töltve.

Még a korábbi munkahelyemnek köszönhetően jártam Norvégiában. Az ott töltött egy hét alatt azonban egyszer sem találkoztam a bollerrel. Igaz, úgy mentem ki, hogy egy hétig csak halat és tengeri herkentyűket fogok enni, ezért a pékárukra nem fordítottam nagy figyelmet. Mondjuk sem a szálloda, sem az irodaház ételkínálata nem támogatta, hogy a neves északi péksütiket kóstolgassam. A halas tervemhez azonban pont passzoltak, ugyanis roskadoztam a chafingek a főtt, pácolt, grillezett és különböző szószos halaktól, rákoktól, polipoktól. 
Régóta terveztem, hogy itthon pótolom be azt, amit Olsoban elszalasztottam. 8 évvel a Norvégiában tett látogatás után, el is jött ennek az ideje. 😀

Hozzávalók
∼10 darabhoz∼

500 g kenyérliszt
65 g cukor
1 nagy csipet só
1 teáskanál őrölt kardamom
25 g friss élesztő
250 ml tej
60 g vaj
1 tojás
lekvár ízlés szerint

Elkészítés
A tejet langyosítsd meg, teljesen oldd fel benne az élesztőt. Olvaszd fel a vajat és a tojással együtt keverd a tejbe.
A száraz hozzávalókat mérd ki a robotgép táljában, add hozzá a nedves hozzávalókat, dagassz lágy tésztát. Letakarva keleszd duplájára. 
Lisztezett felületre borítsd ki a tésztát, gyúrd picit át, oszd 10 részre. Gömbölyítsd mindegyiket, helyezd őket tepsire, vagy sütőlapra. Letakarva keleszd ismét duplájára.

A bucik közepét nyomkodd be, töltsd meg lekvárral. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd készre. 
Kihűtve, reggelire kínáld.