Friss tészta, roppanós zöldséggel és a krémes tonhallal.
Rettentő régen készítettem fusillit, pedig ez is az egyik első tésztaforma volt, amit megtanultam. Az olaszok nagyon leleményesek, mindenféle otthon előforduló vékony rudat használnak a készítéséhez. Ezt a leleményességet követve, én a nagymamámtól kértem néhány vékony kötőtűt, amire feltekerhetem a kis tésztacsíkokat. Azóta is azokat használom, vagyis eddig inkább pihentettem a fiókban, de most újra munka állítottam őket. 🙂
Fusillit általában ragukhoz, vagy paradicsomos szószokhoz készítenek, de könnyen fogyasztható a hasonló méretűre vágott cukkinivel is.
Hozzávalók
∼2 főre∼
170 g durum tésztaliszt
2 db M-es tojás
1 kisebb cukkini
1 gerezd fokhagyma
fokhagymás só
fél citrom kifacsart leve
1 konzerv tonhal
olívaolaj
Elkészítés
Mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 5-6 részre, amit épp nem használsz tekerd műanyag fóliába, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. Formázz az
első darabból fél ujjnyi vastag hurkát, majd darabold fel 5 centis részekre. A csíkokat tekerd fel hurkapálcára. A tészta többi részével is így járj el. Kifőzésig lisztezett deszkán pihentesd a fusillit.
A cukkinit mosd meg, vágd gyufaszál vékonyra. A fokhagymát pucold meg, szeleteld fel, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd aranybarnára. Add hozzá a cukkinit, szórd meg fokhagymás sóval. Főzd addig, amíg a cukkini kicsit össze nem esik.
Közben a tésztát sós, lobogó vízben pár perc alatt főzd ki. Szűrőkanállal merd a cukkinihez, add hozzá a tonhalat is, forgasd össze. Locsold meg a citromlével, tányérokra szedve kínáld.