Kalács őszies hangulatban.
Imádok babkát készíteni, mert annyira szép kis kalács kerekedik a végén abból, ahogy félbevágva egymáson átfonjuk a tészta két szárát. Megmutatja magát a töltelékkel rétegzett tészta, amitől cirmos végeredményt kapunk. Persze néha -annak ellenére, hogy számtalan babkát készítettem már- még mindig meggyűlik a bajom a csavarással, mert rakoncátlan tud lenni a kicsit hígabb töltelék és a lágy tészta, de szerencsére a formában, amiben sütöm, helyre rázódnak a rétegek.
Annak ellenére, hogy ez a nyár nem a konyháról, főzésről, sütésről szólt, egy-két babkát azért sütöttem. Legutóbb már kicsit az őszt idézve földimogyorókrémmel töltöttem, amiből persze a csoki sem maradhatott ki (azt hiszem, olyan babkát még nem sikerült csinálnom, amiben valamilyen formában ne lett volna csoki). 😀 Persze most még élvezem a balatoni napsugarakat és a hosszú indián nyárra is számítok, de lélekben érzem, hogy készülnöm kell a hűvösebb napokra. Erre ez a babka tökéletes. 🙂
Hozzávalók
300 g liszt
50 g cukor
20 g élesztő
1 tojás
40 ml víz
40 ml tej
70 g olvasztott vaj
2 evőkanál földimogyorókrém
50 g csokipasztilla
Elkészítés
A vizet keverd össze a tejjel, oldd fel benne az élesztőt. Add hozzá a tojást és az olvasztott vajat.
Egy tálban keverd össze a lisztet a cukorral, majd folyamatosan adagold a nedves keverékhez. Gyúrj belőle rugalmas, fényes tésztát. Letakarva keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, gyúrd kicsit át. Nyújtsd egy centi vastagságú téglalapra, kend meg a földimogyorókrémmel, szórd meg a csokipasztillával. A hosszabbik oldalától tekerd fel, egy éles késsel, határozott mozdulattal, hosszában vágd ketté. A tölteléket forgasd felfelé és a két szárat szorosan fond össze.
Helyezd sütőpapírral bélelt magas falú sütőformába, letakarva ismét keleszd duplájára.. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süsd készre.
Miután kihűlt, felszeletelve kínáld.