Pizzácska tonhallal.

Imádom, ahogy az olaszok becézgetik az ételeiket. Legyen az pizza, vagy tészta, a különböző méreteket kicsinyítő, vagy épp ellenkezőleg, nagyító képzőkkel látják el, ezért máris egy új ételről beszélnek. Mert a neves utcai kajájuk esetében sem ugyan az a pizza és a pizzetta. Az előbbinek régiónként eltérő variációi léteznek, általam a legkedveltebb a nápolyi típusú belül vékony, kívül vastag fajta. A pizzetta, ahogy a neve is mondja (pizzácska) csupán néhány falatos, ráadásul buci, se híre, se nyoma a Nápolyra jellemző oly gondos formázásnak. Bár ez is kézzel készül – szigorúan, ahogy minden olasz pizza mérettől, régiótól és formától függetlenül – mégis bucibb, olyan kis harapnivaló. 🙂

Hozzávalók
∼6 darabhoz∼

200 g pizzaliszt
3 g só
115 ml víz
5 g élesztő
6 evőkanál darabolt paradicsom konzerv
csapott teáskanál oregano
6 teáskanál tonhal konzerv
8-9 szem olívabogyó felkarikázva
6 szelet lilahagyma

Elkészítés
A pizzához a vízben teljesen oldd fel az élesztőt. A lisztben keverd el a sót, majd adagold hozzá a vizet. Gyúrj 8-10 perc alatt lágy, ruganyos, sima felületű tésztát. Tedd edénybe, takard le frissentartó fóliával, hűtőben pihentesd 3-4 órát.
Az enyhén megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, gyúrd át. Oszd 6 egyenlő részre, mindegyikből csinálj gombócot. Lisztezett deszkán letakarva szobahőmérsékleten keleszd duplájára.
A megkelt gombócokat kézzel lapítsd ki, formázz belőlük kb. 10 cenits köröket.

A paradicsomos alaphoz a konzerv paradicsomot keverd el az oreganoval. Kend meg velük a pizzettákat. 
A pizzettákra ezután halmozz a tonhalból, az olívabogyóból és a lilahagymából. 
200 fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd készre őket.