Süti Ausztriából.

Ölkuchen, lefordítva olajos sütemény. Sokat gondolkoztam, milyen nevet lehetne adni neki magyarul, de semmi frappáns nem jutott ezsembe, hiszem ebben a sütiben az olajon van a hangsúly, mert attól lesz zaftos és puha. 
Ha nem ismeretlen számodra az osztrák közértek átlátszó, kicsit zörgős fóliába csomagolt süteménye, akkor tudod, miről beszélek. Rustban, a Fertő-tó osztrák oldalán nyaraltunk a ’90-es évek elején, és ott találkoztam először ezzel a süteménnyel. A kemping kis abc-jébe reggelente császárzsömléért és ezért a kicsit, kuglóf, kicsit muffin szerű sütiért ugrottunk be, majd a kempingasztal körül ülve elnyammogtuk egy bögre kakaó társaságában. Rengeteg verziója van a sütinek: csokis, lekvárral megkent, csokis, vagy citromos mártással bevont. Az alap az a citromos változat, aminek a receptjén már egy ideje kísérletezek, hogy olyan legyen az állaga, mint amilyet Rustban ettünk. Mostanra beérett a sok próbálkozás, így megosztom veletek is.

Hozzávalók

4 tojás
200 g cukor
125 ml víz
125 ml olívaolaj
2 citrom héja és leve
250 g liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só

Elkészítés
A tojásokat válaszd szét, a fehérjét verd kemény habbá. 
A tojássárgáját keverd krémesre a cukorral, majd add hozzá a vizet, az olívaolajat és a citromok levét. Óvatosan keverd össze. 
A lisztet elegyítsd a sütőporral, a sóval és a citromok héjával. Adagolva keverd bele a nedves keverékbe, hogy csomómentes legyen a tészta. Végül forgasd bele a tojásfehérjét is. Öntsd a masszát kiolajozott és kilisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt sütőformába. 

170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd készre.
Reggelire, kihűtve tálald.