Francia desszert fűszeres töltelékkel.

Idén egyetlen gyömölcsfának kedvezett a tavaszi extrém hideg, mégpedig a későn virágzó körtének. Eddig szépen növögettek rajta a gyümölcsök, múlt héten azonban egy mohó madár (láttam is, csak nem tudom, milyen fajta) elkezdett rájárni. Így a körték egyik fele félig megrágott. A másik, pedig valamilyen oknál fogva, még éretlenül elkezdett lepotyogni.
Én ezeket a gyümölcsöket sem hagyom veszni, egy kis főzéssel és némi fűszerrel kompótot szoktam főzni belőlük, amit aztán süteménybe teszek. Ez lett annak a két körtének is a sorsa, amit pénteken szedtem fel. Hát, annyira kemények voltak még, hogy igencsak meg kellett küzdenem a szeleteléssel. Nem mindig volt így, de végül én kerekedtem felül, és csodával határos módon sérülés nélkül megúsztam (értsd: nem vágtam el a kezem a baromi éles késsel), így a körték galette-ben landoltak.
Még mindig ez a kis francia pite a kedvencem, mert gyors és mindennel elkészíthető. Ha francia pékséget nyitnék 

(most épp erről álmodtam, mert tegnap este az Egyszerűen bonyolult című filmet néztem, amiben Meryl Streep egy Franciaországban tanult szakácsot alakít és egy csodás pékséget vezet Amerikában), biztos galette-tel lenne tele a pult: édes, gyümölcsös verziókkal, egyiket-másikat kecskesajttal vagy kék sajttal bolondítanám meg, aztán ott lenne az aszalt paradicsomos-spenótos változat, ami már a brunch része lehetne, az éheseket pedig baconos zöldséges kis piték várnák. Milyen csodás is lenne…
De a valóság az, hogy nincs pékségem, galette-t viszont így is sütök. Mindenfélét. Most épp a leesett körtékből. 🙂

Hozzávalók
∼4 darabhoz∼

200 g liszt
1 púpozott evőkanál cukor
1 nagy csipet só
100 g hideg vaj
4-5 evőkanál hideg víz
fahéjas cukor és aprított zsálya
4 db keményebb körte
1 dl fehérbor
1-1,5 dl víz
3 evőkanál cukor

Elkészítés
A töltelékhez körtéket mosd meg, vágd szeletekre, a magázat távolítsd el. Tedd lábosba, öntsd rá a bort és annyi vizet, hogy épp ellepje, végül szórd meg cukorral. Forrald fel, majd alacsony hőn, gyöngyözve főzd, amíg a körte megpuhul, a folyadék pedig szirupos állagú nem lesz. Hagyd kihűlni.
A tésztához lisztet keverd el a cukorral és a sóval, majd morzsold el benne a vajat. Ha morzsa állagú, adj hozzá kanalanként annyi vizet, hogy a folyadéktól és a kéz melegétől összeálljon a tészta. Ha kész, pihentesd 15-20 percig a hűtőben.
A tésztát oszd 4 részre, mindegyiket nyújtsd ki kör alakúra. Kettőt szórj meg fahéjas cukorral, kettőt pedig morzsolt zsályával. A körte szeleteket vedd ki 

a szirupból, kicsit itasd le róluk a folyadékot. Fektesd a tésztalapok közepére. A tészta szélét hajtsd vissza, csipkedd össze rusztikusan. Az így elkészült galette-ket tedd sütőpapírral bélelt tepsire, süsd készre 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt.
Kínálhatod langyosan, vagy hidegen, lehet reggeli, vagy desszert is.