Puha puffancs sonkával és sajttal.
Az elmúlt napokban annyi édes dolgot ettünk, mert nem csak én, hanem a tesóm gyerekei (akikkel az elmúlt két hetet töltöttem) is édesszájúak, hogy ellenállhatatlan vágyat éreztem már valami sósra. A maradék két szelet kalácsot is befagyasztottam, mert cseppet sem kívántam reggelire. Szerencsére az időjárás is kedvezett ahhoz, hogy a házban sütögessek, így készítettem egy kenyeret és kifundáltam egy tejfölös, még másnap is puha tésztát, amit sajttal és sonkával töltve készítettem el. Belülre füstölt sajtot, a tetejére pedig ementálit reszeltem, így igazán ízes lett. A legjobbak pedig azok a falatok, amikből sütés közben kicsit kifolyik a sajt, és úgy sül meg. Nincs igazam?
Hozzávalók
∼8 darabhoz∼
75 ml tej
2 evőkanál tejföl
1 tojás + 1 tojás a tetejére
12 g friss élesztő
300 g liszt
10 g só
kb. 150 g sajt
4 szelet sonka
Elkészítés
A tejben keverd el a tejfölt, a tojást, majd teljesen oldd fel benne az élesztőt.
Egy tálban mérd ki a lisztet, keverd hozzá a sót. Öntsd hozzá a nedves keveréket, majd dagassz belőle ruganyos tésztát. Letakarva Keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, gyúrd picit át, nyújtsd ki fél centi vastag kör alakra. Vágd fel a kört 16 cikkre.
A sonkaszeleteket vágd 4-4 csíkra, a sajtot reszeld le. Helyezz minden cikkre egy-egy szelet sonkát, szórd meg sajttal, tekerd fel, mint egy croissant.
Sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg mindegyik tetejét felvert tojással, szórj rá kevés sajtot. 180 fokos sütőben, 15-20 perc alatt süsd készre.