Könnyű, nyári tésztaétel.
Imádom a tonhalat. Mindenféle formában. A legjobb persze a tonhal steak, de azt csakis tengerparti országokban, nyaraláskor készítek, ahol teljesen friss (éjjel kifogott) tonhalat lehet kapni a helyi halpiacon. Itthon marad a konzerv, de az sem rossz, ám. A tészta szószaim visszatérő hozzávalója, mert jól variálható zöldségekkel. Lehet tejszínnel készíteni, lehet belőle tésztasaláta. Két forma illik hozzá nagyon jól, a penne és a farfalle. Mindkettő nagyon könnyen elkészíthető otthon is. Annak ellenére, hogy a penne bonyolultnak tűnhet, csak egy fakanál kell hozzá, akinek pedig valamimért nincs ilyen otthon, használhatja az ujját. 🙂 Ugyan a tésztagyárakban gépek segítségével kerül lyuk a tészta közepébe, ezért formája picit más, szabályosabb, de ettől még készíthetjük magunk is, ahogy Olaszország-szerte a mai napig teszik a Nonnák (nagyik).
Hozzávalók
∼2 főre∼
170 g durum tésztaliszt
2 M-es méretű tojás
2 evőkanál vaj
150 g friss spenót
80 g tonhal konzerv
2 dl tejszín
szerecsendió
frissen őrölt tarkabors
só
Elkészítés
Mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 3 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki közepesen vékonyra, majd vágd fel kb.
4×4 centis négyzetekre. Az egyik saroktól kezdve egy vastagabb fakanál, vagy fa rúd segítségével tekerd fel. Formázd így az összes tésztát, majd kifőzésig pihentesd lisztezett deszkán.
A tészta elkészítéséhez segéd videót négy részes Tésztaműhely video sorozatomban találsz.
A spenótot pucold meg, mosd át és szárítsd le. A vajat a serpenyőben olvaszd fel, fonnyaszd meg rajta a spenótot. Amint kicsit összeesett sózd, borsozd és ízesítsd szerecsendióval. Öntsd fel a tejszínnel, főzd néhány percig. Közben sós, lobogó vízben főzd ki a tésztát. Szűrőkanállal, kevés főzővízzel együtt merd át a spenótra, forgasd össze, végül keverd bele a tonhalat is.
Tányérokra szedve kínáld.