Ötvöztél már muffint croissant-tal?
A San Francisco-i cruffin őrületről már írtam egyszer. A péksüti ötlete köré épített mítosz továbbra is emberek százait csábítja órás sorban állásra azért, hogy megkóstolhassák a korlátozott mennyiségben készülő különlegességet. Ami lássuk be annyira nem is különleges. Hiszen én is rendszeresen készítem itthon. Csupán egy kellemesen puha alaptésztát kell begyúrni, amit megsüthetünk és utána tölthetünk meg lekvárral, krémekkel, vagy mint egy kakaós csigát már az ízesítéssel tolhatjuk a sütőbe.
Én most ez utóbbi formában készítettem el, mert bevallom, nem szeretek a habzsákkal bíbelődni, hogy megtöltsem a sütiket. De valószínű ez azért van, mert bánok vele valami ügyesen. 😀 Szerintem sokkal egyszerűbb a tésztát megkenni a krémmel és úgy elkészíteni a kis cruffinokat. Bármelyik módszert is választod, biztos, hogy hamarabb megsütöd otthon, mint amennyit sorba kéne állnod érte SF-ban. Meg, hát nem is ott vagyunk, így egy okkal több, hogy elkészítsd akár holnap reggelire. 🙂
Hozzávalók
∼6 darabhoz∼
Elkészítés
A tejet kicsit melegítsd meg, keverd el benne a mézet. Morzsold bele az élesztőt, letakarva futtasd fel.
A robotgép táljában keverd össze a lisztet a cukorral. Add hozzá az olvasztott vajat, majd a felfutott élesztőt. A dagasztókarral készíts a hozzávalókból lágy, ruganyos tésztát. Letakarva, szobahőmérsékleten keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, nyújtsd vékony téglalappá. A felére kenj mandulakrémet, majd szórd meg vaníliás cukorral.
A rövidebb oldalánál hajtsd félbe, ismételd meg a műveletet. A tésztát nyomkodd össze, vágd hosszában 6 egyforma széles csíkra. A csíkokat tekerd fel, és helyezd őket papírral bélelt muffinformába. Letakarva ismét keleszd a duplájára.
A tetejét szórd meg szeletelt mandulával, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt süsd készre. Még forrón szórd meg kevés vaníliás cukorral.
Tökéletes reggeli.