Olasz laposkenyér vacsorára.

Amikor uncsi lesz a szokásos hideg vacsora: kenyér, felvágott, sajtok, zöldségek, esetleg valamilyen kence, focacciát szoktam sütni. Ugyan az olaszok általában előételnek fogyasztják, vagy bor mellé (esteleg abba mártogatva) kínálják, nálunk szuper vacsora alternatíva lett. Az alapreceptet annyiféle módon lehet variálni, ahogy csak szeretnénk. Múlt héten Balatonon is bevetettem és a kis tepsiben készült harmad adag, amiről azt hittem, hogy a vacsora mellett majd reggelre is kitart, végül még az este elfogyott. 
Nyáron az egyik kedvencem az aszalt paradicsomos verzió, amihez sokszor magam aszalom meg a paradicsomokat a szuper kis aszalómban. De a boltinak is megvan az előnye: az olajnak, amiben a paradicsomokat elteszik, isteni íze van, amit ha felhasználunk a focaccia készítésekor, plusz ízt csempészhetünk bele. Hidegen és melegen is fogyasztható, bár szerintem, az arany középút (mint mindig) a megoldás, vagyis langyosan a legfinomabb. 🙂

Hozzávalók
∼1 tepsihez∼

420 g kenyérliszt
80 g teljes kiőrlésű liszt
12 g só
350 ml langyos víz
20 g friss élesztő
10 szem olajban eltett aszalt paradicsom
kb. 1 teáskanál oregano
nagyszerű tengeri só
a szárított paradicsom olaja
2 evőkanál durumliszt, vagy búzadara

Elkészítés

A liszteket keverd össze a sóval. A vízben teljesen oldd fel az élesztőt, majd adagold a lisztes keverékhez. Gyúrj belőle ruganyos, lágy tésztát. Letakarva szobahőmérsékleten keleszd duplájára. A tepsit béleld ki sütőpapírral, szórd meg durumliszttel, vagy búzadarával. Borítsd rá a megkelt tésztát, olajos kézzel rendezd el a tepsiben úgy, hogy az egészet kitöltse mindehol egyforma magasan. Letakarva ismét keleszd duplájára.
Az aszalt paradicsomokat méretüktől függően darabold fel. A megkelt tésztát olajos ujjbegyeiddel nyomkodd  be, rendezd el a tetején a paradicsomokat.
Szórd meg oreganoval és sóval, végül locsolj rá keveset a paradicsom olajából. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre.
Szeletelve kínáld.