Idén kombináld az epret fűszerekkel.

A lekvár készítést továbbra sem viszem túlzásba, mivel semmiből nem teszek el ipari mennyiséget, csupán néhány adaggal, ami 1-másfél év alatt elfogy, tökéletesen megfelel az a gyors megoldás, amit a befőzőcukor használata kínál. Minimális tartósítószerrel, cukorral, dunsztolás nélkül kb. 15 perc főzéssel elkészül egy adag finom házi dzsem.  
A legjobban az eper fogy: tesszük palacsintába, süteményekbe és a reggeli pirítóst is ezzel kenjük meg, így nem múlik el év eper befőzése nélkül. Idén sokáig váratott magára az apró szemű szamóca, amiből én mindig lekvárt főzök, de csak beérett ez a fajta is és most eltehettem az idei adagot.
Az eper nagyon jól kombinálható különböző ízekkel, nem csak desszertekben, hanem lekvárokban is. A három kedvenc variációmat mutatom meg most nektek. 

Levendula
Ez talán a legismertebb és legkézenfekvőbb fűszer. A levendula ugyan akkor virágzik, amikor az eper érik, így adja magát, hogy a lekvár fűszerezésére használjuk. Túl sokat azonban nem szabad a lekvárhoz adni, mert szappan ízű lesz. Egy kiló gyümölcshöz 2 evőkanálnyi levendula virágot keverj.

Bazsalikom
Az eper legjobb barátja a bazsalikom. Miért ne tennénk őket egy üvegbe? Ez a lekvár ugyan úgy fogyasztható pirítóssal, croissant-tal reggelire, mint a hagyományos dzsem, de sült pulyka vagy kacsahús mellé is kínálható mártásként. Egy kiló eperhez 200 gramm friss bazsalikom levelet adok.

Rebarbara
Ez a kissé fanyar zöldség nagyon kellemes ízt ad az édes epernek. 3:1 arányban keverve nem csak kalácsra kenve érdemes fogyasztani, hanem húsok mellé, vagy piték töltelékébe is fel lehet használni.

A lekvár készítése
Az epret mosd meg, csumázd le, tedd fazékba. Add hozzá a levendulát/bazsalikomot/rebarbarát, botmixerrel pürésítsd. Befőzőcukor, vagy dzsem fix és cukor hozzáadásával a csomagoláson található leírás szerint főzd meg a lekvárt (én a 3:1 dzsemfixet használom, amihez 1250 g gyümölcs és 350 g cukor szükséges).
A kész lekvárt kanalazd tiszta üvegekbe, zárd le, majd 5 percre fordítsd fejre. Az üvegeket még dunsztolni sem kell, rögtön mehetnek a kamrába, szekrénybe.