Édes és fanyar ízek egy desszertben. 

A „csinálok gyorsan egy egyszerű sütit” fogalma összefonódott nálam azzal, hogy „sütök egy galette-t”. Ha valaki egyszerű édességet emleget, én már kezdem is begyúrni a galette tésztát. Tiszta Pavlovi reflex. 🙂 Már annyiszor csináltam, hogy fejből tudom a receptet, ami nálam nagy szó, mert a tészta hozzávalóin kívül semmilyen másik receptemet nem tudom elmondani. Ez nem csak azért van, mert sok receptem van, vagy, mert van, amit csak egyszer-kétszer készítettem el. Azokat sem tudom, amiket rendszeresen csinálok, így rendszeres olvasója vagyok a saját blogomnak, mert itt szoktam visszakeresni a hozzávalókat.
Ha valami újat készítek, 5 perc alatt is képes vagyok elfelejteni a dolgokat. Ha  azonnal nem írom le a mennyiségeket, törlődik az agyamból. Majd totál blackout, kapkodás és pánik, hogy hogy lesz ebből így rendes poszt, ha azt sem tudom, miből mennyit kell venni. 😀 Ezért a konyhapult receptfejlesztés közben így néz ki: mérleg, edények, mérőpoharak, kancsók, liszt, vaj, tojás, stb… számológép, post-it, firkapapír, ceruza és 

toll. A galette-hez már nem kell teljes iskolai felszerelés, fejből mennek az arányok, amit te is könnyen megjegyezhetsz. A liszthez viszonyítva fele vaj, negyed cukor. Tá-dááám! Most pedig vegyél hozzá némi epret meg rebarbarát, és készítsd el a legújabb verzióm!

Hozzávalók

200 g sima liszt
50 g cukor
100 g vaj
1-2 evőkanál víz
10 szem eper
3 szál rebarbara
kristálycukor a szóráshoz

Elkészítés
A liszteket keverd el a sóval, majd morzsold el benne a vajat. Ha morzsa állagú, adj hozzá kanalanként annyi vizet, hogy a folyadéktól és a kéz melegétől összeálljon a tészta. A kész tésztát tekerd műanyag fóliába, pihentesd 30-40 percig a hűtőben.
Ezalatt mosd meg a rebarbarát, távolítsd el a fás szárát és hámozd meg. Az epret is mosd meg, vágd le a szárát, felezd el.  A tésztát nyújtsd ki kör alakúra, kb. fél ujjnyi vékonyra. A nyújtófa segítségével helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Rendezd el 

rajta a rebarbarát és az epret, szórd meg kristálycukorral. A tészta széleit hajtsd vissza. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre.
Hagyd kihűlni, utána kínáld, esetleg tejszínhabbal megkoronázva.