Vagyis almás kalács a szomszédból.

Imádom Bécset (és egész Ausztriát, de arról majd máskor írok). A hangulatát, az illatát, a vibrálását. A régi, királyi épületeket: a Hofburgot, Schönbrunnt, a  spanyol lovasiskolát. A múzeumokat, az Opera épületét, a Stephansdom-ot. Az utcákat, a kandellábereket, a szobrokat. A villamosokat, a metróhálózatot, a fiakereket. A Sacher tortát, a Naschmarktot és az Apfelkuchent. Szóval mindent, de tényleg mindent.
Gyerekkorom óta rendszeresen jártunk oda kirándulni. Ha év nem is telt el úgy, hogy nem „ugrottunk ki”, de kétévente biztos, hogy ellátogattunk Bécsbe. Olyan 12 éves voltam, amikor nagyon bántott, hogy a Nagypapám és az Apukám nélkülem mentek a Christkindlmark-ra. Mert szerettem volna beleülni Goethe ölébe az Opernringen, bebújni egy óriás tuja alá a Museum Quartier-ban, sétálni a Burggartenben, nézni az utcai művészeket Schönbrunn előtt, megbámulni minden kirakatot a Kohlmarkton, osztrigát enni a Naschmarkton, ráksalátát pedig a Nordsee-ben, majd beülni egy Sacher 

tortára a Sacher Eck-be, hazafele a kocsiban pedig elnyammogni a pékségben vett osztrák almás kalácsot.
Most is szeretném ezt tenni. Nagyon hiányzik. Gondolatban -na meg a Google Street View segítségével- sokat járok arra. Felidézem az épületeket, az utcákat, az illatokat és az ízeket. És, ahogy most beleharapok ebbe az Apfelkuchenbe, kicsit újra gyerek vagyok a kocsink hátsó ülésén, aki hulla fáradtan, de boldogan és tele szájjal kérdezi, hogy mikor jövünk újra?

Hozzávalók a tésztához
75 ml tej
15 g friss élesztő
1 tojás
50 g vaj
200 g liszt
50 g cukor
1 teáskanál őrölt citromhéj

Hozzávalók a töltelékhez
500 g reszelt alma
50 g cukor
1 teáskanál fahéj

Hozzávalók a tetejére
1 tojás kevés vízzel felverve
szeletelt mandula 

Elkészítés
A tejet langyosítsd meg egy csipet cukorral, morzsold el benne az élesztőt, letakarva futtasd fel. A vajat olvaszd fel. A tészta minden hozzávalóját tedd a robotgép táljába, dagassz belőle ruganyos, kalács állagú tésztát. Letakarva szobahőmérsékleten keleszd duplájára. 
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felültre. Gyúrd át picit, majd nyújtsd ki téglalap alakúra. A két szélén 5-5 centi hosszan srég irányban vagdosd be a tésztát. A közepén egyenletesen oszlasd el az almát, szórd meg cukorral és fahéjjal. A bevagdosott széleket hajtogasd rá a töltelékre úgy, hogy fedjék egymást. Letakarva pihentesd 30-35 percet. 

A kalácsot kend meg kevés vízzel felvert tojással, majd szórd meg szeletelt mandulával. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.