A legegyszerűbb paradicsomos tészta.
Egyik este nyúltam a paradicsom után, amikor vacsit készítettem, de láttam, hogy gyorsabban megfonnyadt, mint kellett volna. Ezért maradt másnapra és összehoztam pár egyszerű dologgal, hogy egy isteni tésztaszósz kerekedjen a végén.
A balatoni konyhám amolyan hétvégi konyha, azaz az alapvető dolgok találhatók meg benne, semmi extra. Amikor oda vásárolok, mindig a „Mit vinnék magammal egy lakatlan szigetre?” kérdést teszem fel és az igen rövid lista alapján töltöm fel a kis fűszeres polcot, a kamraként funkcionáló egyfakkos szekrényt a sufniban, valamint az egy kis szekrényt, amiben az olyan alapanyagokat tartom, mint liszt, cukor, só. Így nem tartott órákig azon agyalni, mivel is készítsem el a paradicsomot: csak előkaptam egy hagymát és néhány gerezd fokhagymát, a bazsalikomról pedig lecsíptem a legnagyobb leveleket. De nem is kell több! A legjobb fogások elkészítéséhez szerintem nem drága, vagy különleges hozzávalók kellenek, hanem szív. Mert, ha szeretettel főzünk, az olyan egyszerű ételek is, mint ez a tészta sokkal finomabbak lesznek, mint azt gondolnánk. 🙂
Hozzávalók a tésztához
∼2 főre∼
180 g durum tésztaliszt
kb. 80 ml víz
Hozzávalók a mártáshoz
1 kisebb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10-12 levél bazsalikom
2 (fonnyadt) paradicsom
só, bors, olívaolaj, parmezán
Elkészítés
A tésztához a durumlisztet mérd tálba, fokozatosan adagolva hozzá a vizet, gyúrj sima felületű, ruganyos tésztát. A tésztát oszd 3 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztából sodorj fél kisujjnyi vastag hurkát, darabolt fel 5-6 centis részekre. Egy tompa kés pengéjét helyezd 45 fokos szögben srégen a tésztahurka tőled távolabb eső végére, majd egy határozott mozdulattal húzd magad felé. A tészta a kés pengéje alatt megcsavarodik, így kapsz kis trofie formákat. Kifőzésig lisztezett deszkán terítsd szét.
A szószhoz a hagymákat pucold meg, aprítsd fel. Kevés olívaolajon párold üvegesre. Közben kockázd fel a paradicsomokat, majd add a hagymákhoz. Sózd, borsozd, kis lángon főzd 10-12 percig.
Amíg a paradicsom fő, forralj a tésztának, néhány perc alatt főzd ki. Szűrőkanállal merd át a paradicsomra, tépkedd rá a bazsalikom leveleket, forgasd össze.
Parmezánnal megszórva tálald.