Vacsora stílusosan, francia módra.  

Imádom a franciák galette-jét, mert egy egyszerű ételből is stílusos fogást lehet varázsolni pillanatok alatt. Általában édes ízekkel párosítják, pedig a tészta egy szimpla vajas tészta, ami sósan is elkészíthető. Így pedig olyan ételeknek adhatunk fejedelmi köntöst, mint például a melegszendvics. Spárga szezonban pedig a gyönyörű zöld spárgának ágyazhatunk meg a sósan készített galette tésztával. 
Imádom a spárgát, tavaly gondoltam arra, hogy a balatoni kert egy részében spárgát fogok termeszteni, hátha ezzel el tudom kicsit nyújtani a rövidke spárga szezont. Egyelőre ezt az álmot csak dédelgetem, és kétnaponta járok a piacra friss spárgáért, hogy minél több ételhez felhasználhassam. 
A spárgát sokszor kombinálom valamilyen kék sajttal. Ez lehet francia márványsajt, vagyis roquefort, ha már amúgy is egy francia pitéről van szó, de készülhet dán kéksajttal, angol stiltonnal, vagy az én kedvencemmel -mert francia pite ide, vagy oda, az én szívem most is Olaszország felé húz- gorgonzolával. Ez a fajta krémesebb és jobban olvad, így szépen elegyedik a galetten, minden falatra jut belőle. 🙂

Hozzávalók

150 g sima liszt
50 g teljes kiőrlésű liszt
6 g só
100 g vaj
1-2 evőkanál víz
1 csomag spárga
50 g gorgonzola

Elkészítés
A liszteket keverd el a sóval, majd morzsold el benne a vajat. Ha morzsa állagú, adj hozzá kanalanként annyi vizet, hogy a folyadéktól és a kéz melegétől összeálljon a tészta. A kész tésztát tekerd műanyag fóliába, pihentesd 30-40 percig a hűtőben.
Ezalatt mosd meg a spárgát, távolítsd el a fás szárát, darabold fel. A tésztát nyújtsd ki kör alakúra, kb. fél ujjnyi vékonyra. A nyújtófa segítségével helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Rendezd el rajta a spárgát, majd morzsold rá a gorgonzolát. A tészta széleit hajtsd vissza, nem baj, ha nem egyforma, a galette rusztikusan az igazi. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre.
Kínálhatod melegen, vagy hidegen is.