Halas is és krémes is, ez az egyszerű tésztaétel.

A farfellét halas szószokkal kínálják. A halas szószokat farfalléval kínálják. Nem tudom, melyik az igazabb állítás, az viszont biztos, hogy a farfallét mindig könnyű mártásokkal párosítják. Ennek oka, hogy felülete sima, könnyen lecsúszik róla a szósz. A nehéz, húsos mártásokkal nagyon nehéz lenne fogyasztani, mert előbb elfogyna a tészta, majd a tányér alján ott maradna az összes hús. A zöldségeket illetve a halakat azonban a farfalle is jól megtartja. 
Ez az egyik „szabály”, amire a tésztaételek készítésénél az olaszok nagyon figyelnek. A másik, ami szintén a halas fogásokhoz kapcsolódik, hogy ezeket az ételeket nem szórják meg parmezánnal. De csak a csizma területén, mert Szicílián fittyet hányva erre a több száz éves szokásra, mindent, még a halas ételeket is parmezán szórással kínálják.
A parmezán száműzése azonban nem jelenti, hogy semmilyen sajttal nem lehet kombinálni a halakat. A ricotta, ami lágy és zsíros, mint a tejszín nagyon jó alapja a tejes-krémes szószoknak, ráadásul a halakhoz is passzol. Ezzel jön most egy gyors és könnyű recept.

Hozzávalók
∼2 főre∼

170 g durum tésztaliszt
2 tojás
1 gerezd fokhagyma
1 olajos tonhal konzerv (80 g)
100 g ricotta
0,5-1 dl tej
néhány levél bazsalikom aprítva

Elkészítés
Mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.

A tésztát oszd 3 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki, és vágd fel kb. 3×2 centis téglalapokra, majd mindegyiket csippentsd össze a közepénél. Sós, lobogó vízben főzd ki néhány perc alatt. 
Közben egy serpenyőben kevés tejjel olvaszd fel a ricottát, majd add hozzá a tonhalat az olajjal együtt. A kifőzz tésztát kanalazd a szószra kevés főzővízzel együtt. Szórd meg az aprított bazsalikommal, keverd össze.
Tányérokra szedve kínáld.