Majdnem korspitz.

A Kornspitz-cel nagyon furcsa a kapcsolatom. Hol szeretem, hol ránézni sem bírok. Ez talán az első találkozásunkra vezethető vissza. Érettségi után a nyáron 2 hetet egy ismerős osztrák családnál töltöttem, ahol ezzel a rozsos stanglival tömtek. Nem volt választási lehetőségem, hiába mondtam, hogy ezt én annyira nem szeretem. Csak a családfő kaphatott fehér kenyeret, mondván ő csak azt eszi meg…. Igen, 18 évesen még nem mindig tudtam, mi a jó és  a kenyér egyet jelentett a fehér kenyérrel. 😀
Évekkel később itthon újra olyan szituba keveredtem a Kornspitz-cel, hogy nem volt más választásom: ha nem eszem meg, éhen maradok. Akkor annyira nem is volt rossz, sőt ízlett. Egy időre rákaptam, aztán besokalltam tőle. És ez azóta is így van: egy ideig sűrűn csinálom/eszem, majd évekig rá sem gondolok. 

Ezért kellett most feltúrnom az összes kézzel írt receptes füzetkémet, mert már arra sem emlékeztem, melyikbe írtam le a receptet. 🙂 Majdnem Kornspitz, mert sokban eltér az eredeti osztrák verziótól, de most megint a kattanós időszakom van, szóval itt volt az ideje, hogy levéssem ide is. A keresőmotornak köszönhetően évek múlva is egyszerűen megtalálom majd a receptem. 😀 

Hozzávalók
∼6 darabhoz∼

140 ml víz
20 ml tej
15 g élesztő
205 g teljes kiőrlésű rozsliszt
100 g kenyérliszt
10 g cukor
5 g só
1 marék lenmag
2 marék zabpehely

Elkészítés
A lenmagot forrázd le, áztasd 15-20 percig. Szűrd le, tedd félre.
A vizet és a tejet öntsd tálba, teljesen oldd fel benne az élesztőt. A kétféle lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. Folyamatosan adagold a nedves keverékhez. Ha nagyjából összeállt a tészta, add hozzá a lenmagot is. Dagaszd a tésztát, amíg teljesen össze nem áll. A végeredmény kicsit ragacsos lesz, de ez nem baj. Letakarva keleszd a tésztát a duplájára.

A tésztát borítsd lisztezett felületre, oszd 6 darab 100 grammos részre. A részeket egyenként lapítsd ki háromszög alakúra, majd tekerd fel. Kend meg vízzel, végül forgasd zabpehelybe. Sorakoztasd sütőlemezre, letakarva keleszd a stanglikat duplájukra. 
220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd meg őket.