Vaniliás és kakaós rétegek egymásba simulva.

Az elmúlt hetek online oktatása alatt lett egy gyerekünk. Hol egy elsős, hol egy ötödikes, ugyanis a tesóm egyszerre nem tudott a három lurkóval foglalkozni/tanulni. Ez feladta nekem a leckét a főzés szempontjából, ugyanis mindkét gyerek kísértetiesen hasonlít rám. Finnyásak. Nagyon. 😀 Szóval, nem volt mindegy, mit és hogyan készítek. Azt nem akartam, hogy a menü kimerüljön a krumplipüré, sült krumpli, tejbegríz, palacsinta kínálatban, mert bizony képesek lennének csak ezen élni. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy a reggeli lesz a legnagyobb kihívás. 🙂
Ők is édeset esznek reggelire, mint mi, gondoltam, az általuk is imádott kaláccsal kipipáljuk a nap indítását. Hát, elég naív voltam. Ugyanis az imádott kalács, 2 nap után már nem is annyira imádott. Sőt… „fúúúújj” lesz, a harmadik napra meg „mármegintez?” Nem volt mit tenni, ki kellett találni valami újat. 

A kakaó mindig bejön. Nekik. Nekem viszont a kakaós fonott kalács nem a szívem csücske, így kitaláltam, hogy laminálni fogom a rétegeket, ahogy a tésztát is laminálom a friss fűszerekkel. Így lett gyönyörű márványos a kalács, ami újabb 2-3 napra megoldotta a reggeleket. 

Hozzávaló

200 ml szobahőmérsékletű tej
1 tojás + a tetejére a kenéshez
50 g olvasztott vaj
15 g élesztő
220 g rétes liszt
180 g sima liszt
40 g teljes kiőrlésű liszt
100 g cukor
csipet só
2 evőkanál vanilin cukor
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés
A tejet mérd a robotgép táljába. Morzsold bele az élesztőt, oldd fel benne teljesen. Add hozzá az olvasztott vajat és a tojást, keverd el. 
Egy edényben keverd össze a liszteket a cukorral és a sóval. Folyamatosan adagold a nedves keverékhez. Amikor a massza nagyjából összeállt, vedd ketté. Az egyik feléhez add a vanilin cukrot, a másikhoz pedig a kakaóport. Mindkét tésztából dagassz lágy, ruganyos tésztát. Letakarva keleszd duplájára. 
A megkelt tésztákat borítsd lisztezett felületre. Először a vaníliásat, majd a kakaósat is nyújtsd ki vékonyra – amennyire csak tudod. A vaníliásra tedd a kakaósat, nyomkodd össze. Vágd félbe, tedd egymásra a két darabot úgy, hogy vaníliás-kakaós-vaníliás-kakaós rétegeket kapj. 

Ezt ismételd meg még kétszer. Ezt követően újra nyújtsd ki a tésztát, a hosszabbik oldalától indulva nagyon szorosan tekerd fel. A csíkot vágd 3 részre, hengergesd meg mindhárom részt. Egyik végüknél csippentsd őket össze, fond össze a szárakat egyszerű, hármas fonással, tedd szögletes sütőformába. A kalácsot letakarva pihentest 30-40 percet.
A megkelt kalács tetejét kend meg felvert tojással, 180 fokos sütőben süsd 30 percig. Ekkor óvatosan forgasd ki a formából és süsd további 10-15 percet.