A legjobb tésztaszósz és raguk alapja.
Meggyőződésem, hogy az olaszok vérében van a paradicsomszósz készítés. Sőt, még az is lehet, hogy az ereikben vér helyett paradicsomszósz folyik. 😀 Ha mégsem, azt biztos, hogy tudják a tökéletes szósz elkészítésének titkát.
Néhány nagyon egyszerű hozzávaló, és mégis fantasztikus mártás lesz belőle. Ezt mutatom most meg nektek új videómban. Az alap verziót hoztam el, ami a különböző olasz fűszerekkel (oregano, zsálya, rozmaring) tovább variálható.
Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál angol zeller
500 ml darabolt paradicsom konzerv / passata vagy 500 g friss paradicsom
fél csokor bazsalikom
só
bors
olívaolaj
Elkészítés
A hagymát, répát és zellert pucold meg, aprítsd fel kis kockákra. Serpenyőben kevés olívaolajon, kis lángon 10-15 perc alatt párold meg őket, amíg színt kapnak és összeesnek. Add hozzá a paradicsomot (ha frisset használsz, húzd le a háját és kockázd fel), ha szükséges kevés vizet, forrald fel. A hőt csökkentsd a serpenyő alatt, a paradicsomot sózd, borsozd és add hozzá az összetépkedett bazsalikomleveleket. Időnként megkevergetve, kis lángon 20-30 perc alatt főzd készre. Ha közben elfőne a leve, pótold kevés vízzel.
A kész mártást, ha szeretnéd turmixban krémesítheted.