Keltsd új életre a maradék húsvéti sonkát.
Ahogy leszedjük a Karácsonyfát (január vége, február eleje tájékán), a Húsvétot és a jó időt várom. A kertészkedést, a lágy napsütést, a friss levegő illatát és a friss zöldségeket és a húsvéti sonkát. Ez a várakozás annyira hosszúnak tűnik, hogy Húsvétra túlzásokba esve szerezzük be a húst, újhagymát, retket, uborkát, paradicsomot. 3-4 napig csak úgy faljuk a rég vágyott ízeket, a sonka mégsem akar fogyni. Ez az érzés nektek is megvan?
Ilyenkor szoktam új életet adni az ételnek, mert azt ugye nem kell mondani, hogy ételt nem dobunk ki. A quiche erre egy nagyon jó megoldás: gyorsan elkészül, finom és bármivel készíthetjük. Akár maradék sonkából és a zöldségekből is Húsvét után. 🙂
Hozzávalók a tésztához
∼24 cm-es formához∼
160 g sima liszt + a nyújtáshoz
40 g teljes kiőrlésű liszt
fél teáskanál só
125 g hideg vaj + a formához
4–5 evőkanál hideg víz
Elkészítés
A tésztához lisztet és a sót mérd a robotgép táljába, add hozzá a kockákra vágott vajat, dolgozd morzsás állagúra. Adj hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Műanyag fóliába csomagolva tedd 1 órára hűtőbe.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki, béleld ki vele a kivajazott piteformát. Villával szurkáld meg az alját, borítsd be sütőpapírral önts rá nehezéknek szárazbabot, vagy sütőgolyót. 180 előmelegített sütőben 10-15 percig süsd. Távolítsd el a nehezéket, hagyd kihűlni.
Hozzávalók a töltelékhez
kb. 3 szelet maradék húsvéti sonka
3 nagyobb brokkolirózsa negyedelve
8 koktélparadicsom felezve
2 szál újhagyma felkarikázva
4 tojás
1 dl tejszín
1 dl zsíros tej
só
frissen őrölt fekete bors
snidling a tálaláshoz (elhagyható)
Elkészítés
A töltelékhez a tojásokat verd fel, add hozzá a tejet és a tejszínt. Sózd, borsozd, végül keverd bele a sonkát és az újhagymát. Öntsd a tésztára, rendezd el rajta a brokkolirózsákat és a felezett paradicsomokat.
A 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süsd készre. Akkor jó, ha a közepe még remeg kicsit.
Hagyd langyosra hűlni, snidlinggel megszórva tálald.