Édes focaccia, amit Velencében és környékén készítenek.

A húsvéti focaccia a neve ellenére nem egy lapos kenyér, hanem a panettonéra hasonlító isteni kalács szerű finomság. De azzal kell kezdenem a bejegyzést (és tudom, hogy ezzel magam ellen beszélek), hogy macerás, hosszan készül, pontosan 2 napig. Ezért csak akkor fogj hozzá, ha van időd. Most kérdezheted hogy minek is osztok meg ilyen receptet, ha az első két mondatban nagyjából lebeszéllek az elkészítéséről. De hidd el, legalább egyszer megéri kipróbálni, mert mesés lesz a végeredmény! Szóval, aki kiváncsi rá, izzítsa be a robotgépet és vegyen ki egy szabadnapot. 😀
Az olaszul eredetileg fugassa névre hallgató kalácsot egy tervisoban élő pék alkotta meg réges-régen. Különleges kenyeret akart készíteni Húsvétra, ezért az egyszerű kenyértésztát tojással, vajjal és cukorral egészítette ki. Az évek során sokat formálódott, a mai változat egy pihe-puha finomság, ami a három fázisban készülő előtésztának és a hosszú hűtős kelesztésnek köszönheti különlegességét. És az az oka annak, hogy 2 napig tart megsütni. 🙂

Hozzávalók az első tésztához

50 g liszt
80 g tej
20 g cukor
12 g friss élesztő

Elkészítés
Az első tésztához keverj össze mindent egy nagy tálban. Takard le, keleszd duplájára.

Hozzávalók a második tésztához

150 g liszt
20 g cukor
1 tojás
30 g olvasztott vaj

Elkészítés
A második tésztához keverd össze a lisztet a cukorral, add az első tésztához. Keverd el, add hozzá a tojást és az olvasztott vajat. Dagaszd kicsit, majd letakarva keleszd duplájára.

Hozzávalók a harmadik tésztához

100 g liszt
20 g cukor
1 tojás
30 g olvasztott vaj

Elkészítés
A harmadik tésztához keverd össze a lisztet a cukorral, add a második tésztához. Keverd el, add hozzá a tojást és az olvasztott vajat. Dagaszd kicsit, majd letakarva keleszd duplájára.

Hozzávalók a focacciához

200 g liszt
40 g cukor
1 csomag vanilin cukor
10 g só
1 tojás
40 g olvasztott vaj
10 g rum (elhagyható, de az esetben kell helyette valamilyen folyadék)
1 citrom reszelt héja

 

Elkészítés
A focaccia-hoz  a lisztet keverd el a kétféle cukorral és a sóval. Add a harmadik tésztához, keverd el, végül dolgozd bele a tojást, az olvasztott vajat, a citrom héját és a rumot. A tésztából dagassz fényes, lágy tésztát. letakarva tedd éjszakára a hűtőbe.
Reggel a tésztát vedd ki a hűtőből, hagyd a pulton felmelegedni 1,5-2 órát. Gyúrd kicsit át, majd töltsd bele papír tortaformába. Letakarva keleszd 2-2,5 órát, míg a tészta nagyjából kitölti a formát.

Hozzávalók a tetejére

30 g tojásfehérje
20 g porcukor
2 evőkanál kristálycukor

Elkészítés
Közben a tetejére verd fel a tojásfehérjét a porcukorral. A megkelt tésztába vágj egy keresztet. Kend meg a tojásos keverékkel, szórd meg kristálycukorral. 170 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süsd készre.

Húsvét vasárnap reggelire kínáld.