Roppanós tészta krémes töltelékkel.

A quichet ma már imádom, pedig mikor először kóstoltam, cseppet sem ízlett. Jó néhány éve az akkori munkahelyemen kínált meg egy kis szelettel egy kolléganőm, és emlékszem, milyen küzdelmesen több pohár víz kíséretében gyűrtem le magamban a pár falatot, annyira száraz és ízetlen volt. 
Évekkel később szembejött velem egy cikk arról, mely ételeket vétek nem megkóstolni legalább egyszer az életben. Köztük volt a quiche is, amin jót mosolyogtam. Először. Aztán elgondolkoztam azon, hogy talán nem is olyan rossz, csak nem a megfelelő quichet kóstoltam korábban.
Többféle verziót sütöttem már, szoktam csak tejszínnel, vagy keverve azt egy kis tejjel készíteni. Nagyon jó maradékmentő fogás, például nagy ünnepek után a sültekből isteni új ételt varázsol, amit mindenki szívesen megeszik. A mostani sonkás verziót bármikor össze lehet dobni, de eltehetitek Húsvét utánra is, ha a maradék sonkának új életet adnátok. 🙂

Hozzávalók a tésztához
∼24 centis formához∼

200 g liszt + kevés a nyújtáshoz
1/2 teáskanál só
125 g hideg vaj + a forma kikenéséhez
4–5 evőkanál hideg víz

Elkészítés
A tésztához a lisztet és a sót mérd a robotgép táljába, add hozzá a kockákra vágott vajat, dolgozd morzsás állagúra. Adj hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Műanyag fóliába csomagolva tedd 1 órára hűtőbe.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki, béleld ki vele a kivajazott piteformát. Villával szurkáld meg az alját, borítsd be sütőpapírral önts rá nehezéknek szárazbabot, agy sütőgolyót. 180 előmelegített sütőben 10-15 percig süsd. Távolítsd el a nehezéket, hagyd kihűlni. 

Hozzávalók a töltelékhez

4 tojás
1,5 dl tej
1,5 dl tejszín

frissen őrölt fekete bors
100 g sonka felaprítva
1 kápiapaprika
100 g póréhagymacsíra + a tálaláshoz

Elkészítés
A töltelékhez a tojásokat verd fel, add hozzá a tejet és a tejszínt. Sózd, borsozd, végül keverd bele a sonkát és a póréhagymacsírát.  Öntsd a tésztára, rendezd el rajta  a csíkokra vágott paprikát. A 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süsd készre. Akkor jó, ha a közepe még remeg kicsit.

Hagyd kihűlni, tálaláskor szórd meg kevés póréhagymacsírával.