Rizskoch olasz módra.

Az arborio rizst alapvetően a rizottohoz használják, de egy illatos és nagyon finom desszert is készíthető belőle. Ez hasonlít a mi rizskochunkra, a különbség, hogy tortaformában sütik és nem öntik le lekvárral, csupán porcukorral szórják meg a tetejét. lekvárral tálalják.
A Két éhes olasz sorozatban hétvégén láttam ismét a receptet és újra kedvet kaptam ahhoz, hogy elkészítsem, amihez tettestársra is leltem egy majdnem 40 kilós szeretetgombóc személyében. Gyula ugyanis nálunk van az online tanítás miatt, és mintha olvasna a gondolataimban, azt kérte, amint megékezett hozzánk, hogy süssek neki rizskochot. 😀 Egy picit változtatva az olasz séfek eredeti receptjén teljesítettem a kívánságát.

Hozzávalók
∼24 centis formához∼

1 l tej
150 g arborio rizs
1 citrom
100 g cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
3 tojás
25 ml limoncello
kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez 
porcukor és reszelt citromhéj a tálaláshoz

Elkészítés
A citrom héját gyümölcshámozóval vágd le. A tejet a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal melegítsd fel, majd add hozzá a rizst. Kis lángon főzd 30-40 percig, vagy addig, amíg a rizs be nem szívja az összes tejet és meg nem puhul. Hagyd picit hűlni, majd távolítsd el a citromhéjakat. 
A tojásfehérjét verd lágy habbá, a sárgáját pedig keverd ki a likőrrel.
A langyosra hűlt rizsbe keverd először a tojássárgáját, végül óvatosan, nagy mozdulatokkal forgasd bele a fehérjehabot is. A masszát öntsd kivajazott, kilisztezett tortaformába, 180 fokra előmelegített sütőben süsd 40-45 percig. Pár percig a formában, majd onnan rácsra téve hagyd kihűlni.
Porcukorral és reszelt citromhéjjal megszórva, szeletekre vágva tálald.