Fleischknödel mit Sauerkraut.
Az osztrák hütték kihagyhatatlan fogása. Pár hete már hoztam nektek egy osztrák hütte kaja receptet, amit tavaly síeléskor kóstoltam. A Speklonsen mit Semmelknödel annyira belopta magát a szívünkbe, hogy azóta többször is elkészítettem. Vírusmentes időben most ismét Ausztria egyik sípályáján suhannék le a dombokról, és persze tesztelném a helyi finomságokat. De azért, hogy ne csak a tavalyi képeket nézve ábrándozzak erről, elkészítettem a másik ételt, amit múlt évben kóstoltam. Iszonyú laktató, azt biztos, hogy visszaadja a ledolgozott energiát, amit elsíel az ember. Tavaly ez volt az utolsó ebéd, mielőtt hazaindultam volna, emlékszem, hogy azt hittem, elalszom a volán mögött, úgy tele volt a hasam. 😀
Az itthon készített verzió is hasonló tömör. Igazi hétvégi kaja: ha jól bereggelizik az ember, késő délután jöhet az ebéd, ami másnap reggelig kitart. 🙂
Hozzávalók a gombóchoz
∼5 darabhoz∼
500 g krumpli
1 tojás
kb. 100 g liszt
só, szerecsendió
Elkészítés
A gombóchoz héjában főzd meg a krumplit. Hagyd picit hűlni, pucold meg, nyomd át krumplinyomón. Sózd, fűszerezd szerecsendióval, add hozzá a tojást és dolgozd össze. Végül adj hozzá annyi lisztet, hogy formázható tésztát kapj. Oszd 4 részre, lapogasd ki, mindegyik közepére halmozz a töltelékből, majd gyúrd gombóccá. Lobogó, sós vízben 15-20 perc alatt főzd meg őket.
Hozzávalók a töltelékhez
250 g darálthús
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
Elkészítés
A töltelékhez a hagymát pucold meg, aprítsd fel, kevés olajon párold üvegesre. Add hozzá a húst, pirítsd le. Hagyd kihűlni, add a húshoz a többi hozzávalót, dolgozd össze.
Hozzávalók a káposztához
1 kg savanyú káposzta
kb. 1,5 liter víz
1 húsleveskocka
6-8 szem bors
5-7 szem borókabogyó
fél teáskanál köménymag
só
6 szelet szalonna
tejföl
pirított hagyma
Elkészítés
A savanyú káposztát mosd át, tedd lábosba, öntsd fel annyi vízzel amennyi ellepi. Morzsold bele a leveskockát, add hozzá a fűszereket, kis lángon félig lefedve főzd 20-30 percig. Szűrd le.
A szalonnát kockázd fel, egy serpenyőben pirítsd meg. Add hozzá a káposztát, forgasd össze.
A káposztát szedd tányérokra, a tetejére ültess 1-1 gombócot. Locsold meg bőven tejföllel és szórd meg pirított hagymával.