Fánk gyorsan, kelesztés nélkül.

Tudom, hogy az idei farsangi szezonnak hivatalosan már vége, de mi még kicsit elnyújtjuk, hogy legyen ok a fánksütésre. Persze, nem mintha kellene, de ebben az időszakban szeretek kísérletezni különböző nemzetek farsangi finomságaival. Bár nincs jobb a szalagos fánknál, és sokszor sütök főként a tesóm gyerekei miatt, de az északiak és a déliek is elég ínyencek ahhoz, hogy legyen speciális édességük mielőtt belefognának a 40 napos böjtbe. Az olasz bomboloni nagyon hasonlít a mi szalagos fánkunkra, a különbség, hogy megtöltik, általában mascarponés, vagy ricottás krémes töltelékkel. A svéd semlor tésztája inkább könnyebb zsömle jellegű, amit a marcipános, tejszínhabos tölteték tesz igazán laktatóvá. A francia eclair fánk pedig igazán könnyed, krémes és habos.  
Ezek elkészítése azonban hosszabb, keleszteni, sütni, tölteni kell őket. Ez a fánk szuper egyszerű, tényleg el lehet készíteni 20 perc alatt. Puha, kis harapnivaló golyók, amik etetik magukat. Vigyázat, addiktív! 🙂

Hozzávalók
∼kb. 20 darabhoz∼

300 g liszt
50 g porcukor
egy csipet só
6 g sütőpor
2 teáskanál őrölt narancshéj
1 tojás
125 g görög joghurt
25 g olvasztott vaj
2 cl vodka/fehér rum/gin
1 liter olaj a sütéshez
fahéjas cukor a hempergetéshez

Elkészítés
Külön tálakban keverd össze a száraz (liszt, cukor, só, sütőpor, narancshéj) és nedves (tojás, joghurt, vaj, vodka) hozzávalókat, majd adagold a nedveshez a szárazakat. Pár perc alatt gyúrj puha tésztát belőlük. 
Egy lábosban forrósíts fel 1 liter olajat. A tésztából formázz golflabda nagyságú gombócokat. A fahéjas cukrot készítsd ki egy nagy tálban. A fánkokat 5-6 perc alatt süsd aranybarnára az olajban, csepegtesd le róluk a felesleges zsiradékot, majd még forrón hempergesd meg a fahéjas cukorban.
Házi narancslekvárral kínáld.