Ízletes gomba és tészta. Kitűnő páros.
A sárgarókagombáról mindig a Lar Pour L’art társulat és Besenyő Pista bácsi jut eszembe. Arra már nem emlékszem, pontosan minek kapcsán is emlegette a sárgarókagombát, de az a kiejtés a mai napig a fülemben cseng. Ráadásul mostanában, köszönhetően a 11 éves unokaöcsémnek, felelevenedik az összes poén, mert pár hónapja rákattant a régi műsorra és reggeltől estig ezt hallgatja, vagy skandálja. Tudjátok: „Ezt mindennek a teteje”, „Maaaargit, nóóóóórmális”, „Pityu komp akart lenni, de nem komp lett”, és a hasonló híres mondatok. 😀
Na, de vissza a sárgarókagombára… Hogy én azt mennyire szeretem! Tésztával természetesen. 🙂 Ősszel, amikor szezonja van frissen is beszerezhető a piacokon, de szárított formában egész évben kapható. Én ez utóbbiból készítettem egy gyors tésztaételt. Egyszerű, házias, egyszerűen imádom.
Hozzávalók
∼4 főre∼
350 g durum tésztaliszt
kb. 1,6 dl víz
40 g szárított sárgarókagomba
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál szárított oregano
20–30 g parmezán sajt + a tálaláshoz
2 evőkanál olívaolaj
só
Elkészítés
A szárított gombát legalább 1 órára áztasd meleg vízbe. Szűrd le, egy kevés vizet tegyél félre, a gombát hagyd lecsepegni.
A tésztához mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki, majd kézzel vágd fel másfél ujjnyi széles pappardelle formára. Lisztben kicsit forgasd át, és hagyd a deszkán, amíg elkészíted a szószt.
A szószhoz a vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, aprítsd fel. Egy serpenyőben hevíts fel kevés olívaolajat, párold üvegesre benne a hagymát. Add hozzá a gombát, pár percig pirítsd. Sózd, szórd meg oreganoval, adj hozzá néhány evőkanállal a gomba áztatólevéből. Kis lángon főzd a szószt 5-6 percig. Végül keverd bele a parmezánt is.
A tésztát sós, lobogó vízben pár perc alatt főzd ki, szűrőkanállal szedd a gombás szószra, forgasd össze.
Parmezánnal megszórva tálald.