Krémes rizottot 25 perc alatt.
Hajlamos vagyok az olasz konyhát eggyé tenni a tésztaételekkel, pedig rengeteg más ételük is van. Egyik ilyen a rizotto, amit hasonlóan a tésztákhoz, első főételként fogyasztanak. Ezt is imádom, akárcsak a tésztákat. Karácsony környékén sütőtökkel készítem legszívesebben, tavasszal pedig spárgával. Így tél végén, amikor már nagyon vágyom a friss ízekre, spenótot adok a rizshez, végül pedig jó sok parmezánnal tálalom. Jól hangzik, nem igaz? 🙂
Rengeteg instant megoldást láttam már, ha rizottoról van szó, pedig az eredeti verziót a „nyers” alapanyagokból sem nehéz elkészíteni. Erről készítettem el új videómat. Elmesélem benne, hogy mik szükségesek hozzá, és hogyan tudtok tökéletes rizottot főzni.
Hozzávalók
∼2 főre∼
150 g arborio rizs
200 g friss vagy fagyasztott spenót
1 vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
5 dl zöldség alaplé
20 g vaj
50 g reszelt parmezán
só, olívaolaj
Elkészítés
A hagymát pucold meg, aprítsd fel. Egy serpenyőben hevíts olajat, kis lángon párold üvegesre. Vedd fel a hőt a serpenyő alatt, add hozzá a rizst, kicsit pirítsd le. Öntsd bele a fehérbort, hagyd főni 1-2 percig, hogy az alkohol tartalma elillanjon. Ekkor vedd vissza a hőt a serpenyő alatt alacsonyra.
Amikor a rizs felszívta az összes bort, merőkanalanként kezd hozzáadagolni az alaplevet. Mindig csak 1 merőkanállal adj hozzá, és várd meg, hogy a rizs felszívja az összeset, mielőtt a következő kanállal felöntöd. A második felöntés után sózd. Az utolsó előtti felöntéssel add hozzá a spenótot.
Ha a rizs megpuhult, zárd el a serpenyő alatt a hőt, keverd bele a vajat és a parmezánt. Fedd le, hagyd állni 10 percig.
Parmezánnal megszórva tálald.