Alsó-Ausztria sípályáinak specialitása.

Imádok síelni, síelés közben pedig (szó szerint) becsúszni egy-egy hüttébe inni és harapni valamit. Az olyan népszerű osztrák fogásokat, mint a Jagertee, a gőzgombóc, vagy a Frittatensuppe, nem kell bemutatnom, de ennél jóval változatosabb lehet egy hegyi fogadó kínálata. Az egyik újdonság, amivel tavaly Alsó-Ausztriában találkoztam, a szalonnával készített lencse zsemlegombóccal tálalva, vagyis a Specklinsen mit Semmelknödel. 
Idén síelés nem lesz, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megidézni a hangulatot. Láttam egy jópofa képet Instán: egy lány pár hete, amint leesett a hó, felvette a síruháját, előkapta a snowboardját és kiment a kertbe fotózkodni. Ez annyira megtetszett, hogy azonnal hütte hangulatom lett, ami engem a konyhába vezetett. Úgy idézem meg a tavalyi síelést, hogy elkészítettem a legjobb hütte fogást, amit kóstoltam. 

Hozzávalók a lencséhez
∼4 főre∼

250 g lencse
150 g füstölt szalonna
2 szelet bacon
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál liszt
1 dl száraz fehérbor
1 dl víz
1 evőkanál mustár
só, bors, babérevél

Elkészítés
A lencsét éjszakára áztasd be. Másnap mosd át, enyhén sós vízben (bőven lepje el a lencsét) 2 babérlevéllel főzd enyhén puhára. Szűrd le, tedd félre.
A hagymát és a fokhagymát is aprítsd fel. Kockázd fel a szalonnát, majd forró serpenyőben, kis lángon a hagymákkal együtt kezd el pirítani. Ha színt kapnak, szórd meg a liszttel és öntsd fel a borral. Nagy lángon hagyd, hogy az alkohol elillanjon. Utána vedd vissza a hőt, add hozzá a vizet, sózd, borsozd, keverd el a lében a mustárt. Végül add hozzá a lencsét és a felaprított petrezselymet. Kis lángon 10-15 percig főzd.

Hozzávalók a zsemlegombóchoz
∼4 darabhoz∼

100 g száraz zsömle
kb. 100 mltej
1 kisebb fej hagyma
fél csokor petrezselyem
1 kisebb tojás
kb. 50 g liszt

Elkészítés
A zsemléket darabold fel, áztasd tejbe. Egy hagymát apríts fel, kevés olajon piríts meg roppanósra. Tedd félre.
A zsemlét nyomkodd ki. Add hozzá a tojásokat, a korábban megpirított hagymát, a felaprított petrezselymet és fűszerezd sóval. Dolgozd jól össze. Két-három adagban adj hozzá annyi lisztet, hogy a massza összeálljon, formázható legyen, de a tészta maradjon ragacsos. Nedves kézzel formázz teniszlabda nagyságú gombócokat, és lobogó sós vízben főzd ki őket. Amint feljönnek a víz tetejére a gombócok 10 perc alatt megfőnek. 

A lencsét kanalazd tányérokba, majd a közepükbe ültess egy-egy gombócot. A pirított baconnel és petrezselyemmel megszórva tálald.