Békebeli, foszlós stangli.
Év elején elkezdtem bátrabban kísérletezni a teljes kiőrlésű liszttel: kenyeret, croissant, csigát is sütöttem. Ezeknek az állaga a liszt miatt tömörebb, ezért múlt héten már nagyon vágytam valami igazán könnyed, foszlós állagú pékárura. Olyan, ami a gyerekkoromra emlékeztet, amikor a sima kifli is olyan puha és szaftos volt, hogy nem volt szükség még vajra sem ahhoz, ogy jóízűen megyegyük. Vagy sajtos stanglira, aminek a bele olyan foszlós, hogy nem volt nehéz kicsipegetni úton hazafelé a pékségből.
Kutattam kicsit régi receptjeim között és megtaláltam a sajtos stanglit, amit kicsit át kellett alakítanom, nivel sajt nem vol itthon, nekem meg nem volt kedvem elmenni vásárolni. 😀 Olívabogyóval és zöldfűszerkekkel helyettesítettem hát.
Hozzávalók
∼6 darabhoz∼
15 g friss élesztő
60 ml víz
20 ml tej + kevés a tetejére
30 g olvasztott vaj
300 g kenyér liszt
5 g cukor
5 g só
1 teáskanál zöldfűszer keverék
15-20 szem olívabogyó
Elkészítés
A víz és tej keverékében teljesen oldd fel az élesztőt. A robotgép táljában keverd össze a lisztet, cukrot, sót és a fűszerkeveréket. Add hozzá az olvasztott vajat, majd az élesztős folyadékot és a gép dagasztó karjával dagassz fényes, ruganyos tésztát. Letakarva keleszd duplájára.
A tésztát borítsd lisztezett felületre, gyúrd át. Oszd 6 részre, formázz mindegyikből gombócot. Nyújtsd ki mindegyiket, majd a hosszabbik oldaltól tekerd fel. Letakarva pihentesd 20 percet.
A stanglikat tedd sütőlemezre tetejüket kend meg vékonyan tejjel, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.