Vagány fekete tészta lazaccal és krémes citrommártással.

Mondja azt valaki, hogy nem vagány a feketére színezett tészta! Szerintem nagyon menő és odáig vagyok érte. Főleg, ha halas fogásokhoz készíthetem. Mondjuk más téren nem hoznak lázba a normál színüktől eltérőre kreált ételek, a szivárványos piskótájú tortáktól és rakott palacsintáktól egyenesen kiráz a hideg, a szénnel befeketített hamburger zsömléről pedig minden eszembe jut, csak az nem, hogy szívesen beleharapnék. De a tésztáknak jól állnak a színek: a zöld, a sárga, a piros. Na meg hát, a fekete. Ez a legizgibb, amihez mi más illene legjobban, mint valamilyen hal. 
Tintát ma már könnyű beszerezni, ráadásul olyan kis tasakban is kapható, ami egy adag tésztához pont elegendő. Attól pedig senkinek sem kell megijednie, hogy a zacskót kibontva hirtelen tenger szaga lesz a konyhának, ez a szag hamar elillan, a tészta felveszi a szép fekete színt és már csak ez emlékeztet arra, hogy van benne valami, ami a tengerből jött. 🙂

Hozzávalók
∼2 főre∼

250 g durum tésztaliszt
3 M-es tojás
1 zacskó tintahal tinta (5 ml)
30 dkg bőrös lazacfilé
5 dkg vaj
fél citrom leve
1 dl tejszín
só, bors, morzsolt citromfű

Elkészítés
Mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, add hozzá a tintát, majd dolgozd össze egy villával. Ezután apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 6 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát a kezeddel, sodró mozdulatokkal formázd vékony duci spagetti formára: hurkapálca vastagságú, 20-25 centi hosszú tészta. Lisztben kicsit forgasd át, és hagyd a deszkán, amíg elkészíted a lazacot.

A hal mindkét oldalát szórd be sóval, borssal és citromfűvel. Egy serpenyőben hevíts olajat, a bőrös felével tedd bele a lazacot, süsd 8-10 percig, fordítsd meg és a másik oldalon is süsd ugyan ennyi ideig. A halat vedd ki egy deszkára, pihentesd 5-6 percig, majd két villával szedd lemezeire.
A serpenyőbe a maradék olívaolaj mellé dobd a vajat, öntsd fel a citrom kifacsart levével és a tejszínnel. Picit főzd össze a mártást. 
A tésztát lobogó, sós vízben 8-10 perc alatt főzd ki. Közben merj át néhány kanállal a tejszínes szószba a tészta főzővizéből. Ha elkészült a tészta, szűrőkanállal merd át a mártásba, forgasd össze.
Tányérokba szedve kínáld.