Puha és citromos. Nekem így tökéletes.

A kuglóf sokáig mumus volt nálam. Pontosan nem tudtam, mi miatt. A recept jó volt, abban biztos voltam. De azt nem tudtam, hogy a forma nem megfelelő-e, vagy a hőmérséklet nem jó, ami sütöm. Akárhogy is próbálkoztam, a nagymamámtól örökölt ősrégi, vagy új formával, alacsony hőfokon sütéssel, légkeveréssel és nélküle, a széle és a teteje (ami végül ugye a kuglóf alja) mindig megégett. Nem nagyon, csak pont annyira, hogy kemény és kicsit kesernyés ízű legyen. Ezért eddig ritkán sütöttem, és akkor is úgy ettük, ahogy a kisgyerek eszi a kiflit: a belsejét kikapargattuk a héjából. 😀
Múlt héten úgy gondoltam, teszek egy utolsó kísérletet a kuglóf sütéssel, és ha megint odaég, felhagyok vele. Végül is be kell látni, ha valami nem az én világom, minek erőltetni. 🙂 De végre megfejtettem a hiba okát és isteni finom, csodaszép kuglófot sütöttem, amin gyönyörűen látszanak a forma hullámai, és ehető minden morzsája. Így már bátran fogok venni egy olyan

formát is, amin ezek a hullámok még élesebbek és csavartak, mert eddig csak vágyakozva néztem az ilyen fotókat. Sőt lehet, hogy idővel majd egy olyan formával is megpróbálkozom, ami olyan, mint egy havas hegycsúcs fenyőkkel. Tudjátok, ebben sütik az angolok a karácsonyi piskótájukat, Nigellánál láttam először, és azonnal beleszerettem. 🙂
Ja, a probléma egyébként a régi sütő volt, amiben minden 2 perc alatt odaégett hőfoktól függetlenül. Az újban azonban a 160 fok 160 fok, a 180 fok 180 fok, egyenletesen süt és átsül benne minden. Így a kuglóf is – végre. Mostantól lehet, hogy miden hétvégén kuglófot reggelizünk? 😀

Hozzávalók
∼2 literes formához∼

125 ml langyos tej
30 g élesztő
250 g margarin olvasztva
4 tojás
500 g liszt
200 g cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja és leve
ízlés szerint olajos magvak és aszalt gyümölcsök
1-2 evőkanál porcukor a tetejére

Elkészítés
A tejben teljesen oldd fel az élesztőt. Keverd bele az olvasztott margarint, majd a tojásokat, végül a citrom levét. 
Egy másik edényben keverd össze a lisztet a cukorral, a sóval és a citrom lereszelt héjával. Adagold a nedves keverékhez, majd gyúrj belőle (kézzel, vagy géppel) egy lágy tésztát. Ha adsz hozzá olajos magvakat és/vagy aszalt gyümölcsöket a végén azt is keverd bele. Letakarva pihentesd egy órát.
A kuglófformát jól kend ki margarinnal, majd liszted is ki. Öntsd bele az enyhén megkelt tésztát, letakarva pihentesd 25-30 percet. 

Közben melegítsd elő a sütőt 170 fokra, tedd be a tésztát középre, vagy legalulra és 50-60 perc alatt süsd készre.
A formából még forrón fordítsd ki a kész kuglófot, szórd meg bőven porcukorral.
Reggelire forró kakaóval kínáld.