Krémes, szaftos curry.
Nem szoktam diétázni, sem újévi fogadalmat tenni a helyes, vagy egy helyesebb táplálkozásra. Januárban valahogy mégis több zöldséget eszek, mint általában szoktam. Egyszerűen azért, mert a szervezetem ezt kívánja. Ahogy nyáron, a nagy melegben is a saláták és gyümölcsök játszák a főszerepet, év elején is jobban esnek a húsmentes falatok. Ilyenkor sok curry-t készítek, mert változatos, nagyon jó maradékmentő fogás is lehet, a krémes szaftba pedig olyan jó tunkolni valamilyen laposkenyeret.
A most következő curry-hoz Jamie Oliver Jamie keep cooking and carry on sorozata adta az ötletet és videót is találtok arról a Youtube-on, hogyan készül. Az említett Jamie sorozat a tavaszi karantén idején készült, lényege, hogy olyan ételeket mutat, melyeket többféle módon készíthetünk, hiszen az alapanyagok lecserélhetők. Ezeket a cserelehetőségeket Jamie pontosan be is mutatja.
A sorozat azért is zseniális, mert tökéletesen alátámasztja, amit én is vallok: főzzük azokból a szezonális alapanyagokból, amik kaphatók, vagy megtalálhatók otthon és merjünk változtatni egy-egy étel írott receptjén ízlésünk szerint. Így tettem én is ezzel az édesburgonyával készült curry-val is. Ha a képre kattintotok, megnézhetitek a videót, vagy legörgetve megtaláljátok a recept írott verzióját is.
Hozzávalók a curryhoz
∼4 főre∼
1 fej hagyma
1 szál sárgarépa
fél cukkini
3 brokkolirózsa
2 teáskanál curry paszta
1 teáskanál mango chutney
fél ujjnyi gyömbér
fél lime
1 konzerv darabolt paradicsom
1 konzerv kókusztej
50 g csicseriborsó
2 nagyobb édesburgonya
fél teáskanál koriander mag
fél teásaknál édeskömény mag
só, földimogyoró olaj
Hozzávalók a chapatihoz
250 g teljes kiőrlésű liszt
1 nagy csipet só
2 evőkanál földimogyoróolaj
150 ml hideg víz
Elkészítés
Ha száraz csicseriborsót használsz, éjszakára áztasd be, másnap enyhén sós vízben kb. 15 perc alatt főzd közepesen puhára.
Az édesburgonyát pucold meg, tedd hőálló tálba, locsold meg kevés földimogyoró olajjal, majd forgasd össze egy teáskanál curry pasztával. 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt süsd meg.
A koriander és édeskömény magot forró száraz serpenyőben pirítsd, amíg illatozni nem kezd. Mozsárban törd össze.
A hagymát, a sárgarépát, a cukkinit pucold meg, vágd gyufaszál vékonyra. Egy serpenyőben hevíts olajat, párold üvegesre benne a hagymát. Sózd, add hozzá a répát és a cukkinit. Párold kicsit, majd add hozzá a brokkolit, a mango chutneyt, a curry pasztát. Reszeld bele a gyömbért és nyomd bele a lime levét is. Keverd össze, pirítsd pár percig, végül öntsd fel a darabolt paradicsommal. Kis lángon főzd 8-10 percig. Fűszerezd a koriander és édeskömény mag keverékével. Add hozzá a csicseriborsót, a sült édesburgonyát, végül a kókusztejet. Kis lángon rotyogtasd 10 percig.
Elkészítés
A chapatihoz a lisztben keverd el a sót, add hozzá az olajat végül a vizet, gyúrj ruganyos tésztát. Formázz belőle egy hengert, oszd fel 12 részre. Mindegyiket gömbölyítsd, majd nyújtsd ki tenyérnyi nagyságú kör alakúra. Forró, száraz palacsintasütőben 5-6 perc alatt süsd meg mindkét oldalukat. A kész chapatikat bugyoláld konyharuhába, hogy ne száradjanak ki.
A curryt tányérokba szedve a chapatival kínáld, melyet istenien lehet mártogatni a krémes szaftba.