Az elmaradhatalan januári croissant.

Itt egy újabb január. Mivel már hagyomány, hogy az évet croissanttal kezdjük, neki is álltam a francia finmságok készítéséhez.
A karácsonyi édesség halmok után jól esnek a sós falatok, ezért most a sajtos-sonkás változatra esett a választásom. A lsizhet pedig kevertem egy kis teljes kiőrlésűt is, hpgy úgy érezzük, picit egészségesebben kezdjük az évet. 🙂
Tudom, hogy most mindenki kovász lázban ég, minden hűtőben ott lapul a saját érlelésű kovász és esküszik mindenki, hogy kovásszal minden jobb. Én is próbálkoztam vele, volt, ami bejött és volt, ami nem. A Croissant pont olyan volt, ami a nemeket erősítette. Ráadásul rettentő hosszan is készült. Úgyhogy én most maradok a már jól beszélt élesztős verziómnál, amit sintén lassú, hűtős kelesztéssel készítek. Így is másfél nap, míg elkészülök vele, de ennyi időt úgy gondolom, nem luxus részánni. 😀
Egy finoms teával bármelyik nap isteni reggeli. Természetesen nem csak januárban. 🙂

Hozzávalók
∼16 darabhoz∼

125 ml langyos tej
90 ml víz
30 g élesztő

2 db M méretű tojás + 1 a kenéshez
520 g kenyérliszt
80 g teljes kiőrélsű liszt
10 g só
50 g cukor
200 g hideg vaj a rétegekhez
16 szelet trappista
8 szelet prágai sonka

Elkészítés
A tejet és a vizet egy csipet cukorral langyosítsd fel, teljesen keverd el benne az élesztőt. Add hozzá a tojásokat, kézi habverővel dolgozd homogén folyadékká. 
A robotgép táljába mérd a többi hozzávalót a vaj kivételével. Add hozzá a folyadékot és a géppel készíts ruganyos, fényes tésztát. Közben a vajat sütőpapír között nyújtsd ki vékony téglalappá.
A kész tésztát borítsd ki lisztezett felületre, nyújtsd ki 1 centi vékonyra. A vajat tedd a tészta felső kétharmadára. Ha a vaj nem fedi be teljesen a tésztát, a kezeddel egyengesd el. A vajra hajtsd rá a tészta alsó részét, majd erre hajtsd rá a tészta felső,

vajas részét. Így tészta-vaj-tészta-vaj-tészta rétegeket kapsz. Egy sodrófával középről inkább ütögetve, mint nyújtó mozdulatokkal dolgozd össze a rétegeket úgy, hogy közben kicsit nyújtod is a tésztát. Ezután hajtsd három részbe. Ez az első hajtás. Csomagoldrissentartó fóliába, tedd a hűtőbe 1 órára, hogy a vaj megdermedjen. A nyújtás, hajtogatás műveletet négy-öt alkalommal ismételd meg úgy, hogy minden hajtás után 40-50 percet hűtöd a tésztát. Arra figyelj, hogy nyújtás előtt az előző nyújtáshoz képest 90 fokkal forgasd el a tésztát, így alakulnak ki a rétegek. Az utolsó hajtés után a tésztát szorosan csomagold be és éjszakára tedd hűtőbe. 
Másnap regel a tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki ujjnyi vastagra, vágd fel háromszögekre. Minden háromszög közepére tegyél egy darab sajtot ás egy fél szelet sonkág, majd tekerd fel. Sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg mindegyik tetejét vízzel felvert tojással. 
200 fokra előmelegített sütőben süsd készre 12-15 perc alatt.