Kívül ropog, belül omlós.
Bár az idei Szilveszter nem a nagy házibulikról fog szólni, mégis érdemes összedobni ezt a krékert, ha sósat is szeretnénk ropogtatni az Új Évet várva. Önmagában, vagy ital mellé is nagyon finom, ráadásul nem csak szezámmaggal készíthető, hanem variálhatjuk ízlés szerint sajttal, mákkal, chilivel, stb… Sőt, mártogatóst is készíthetünk hozzá, vagy a „muszáj venni belőle egyet, ha elmegyek a tál mellett” kategóriából előléptethetjük előétellé is a megfelelő körtéssel. Ígérem, megmutatom, hogyan, de először itt a kréker recept, ami pont olyan, ahogy én szeretem: kívül ropog, de belül puha, 5 nap után sem veszít állagából, nem szárad ki.
Hozzávalók
∼kb. 30 darabhoz∼
200 g pizzaliszt
100 g vaj
15 g szezámmag + a tetejére
12 g só
1 tojás
1-2 evőkanál tejföl
Elkészítés
A lisztet keverd el a szezámmaggal és a sóval, majd morzsold el benne a vajat. Add hozzá a tojást és annyi tejfölt, hogy laza tésztát tudj gyúrni belőle. Tekerd folpakkba, tedd a hűtőbe 30 percre.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki a lehető legvékonyabbra. Szurkáld meg villával, majd szórd meg szezámmaggal. Késsel vágd fel tetszőleges méretűre. Sorakoztasd sütőlemezre, 160 fokon 20 perc alatt süsd ropogósra.
Kínálhatod önmagában is, vagy valamilyen kence, mártogatós mellé.